Tannik asit ve myricetinin FE(111) ile oluşturduğu komplekslerin kimyasal özelliklerinin incelenmesi
Investigation of chemical properties of complexes tannic acid and myricetin with FE(111)
- Tez No: 183936
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞANA SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Demir şelatörü, tannik asit, myricetin, UV ve GB MolekülerAbsorbsiyon Spektroskopisi, eğim oranı metodu, Iron chelators, tannic acid, myricetin, UV-VS Molecular AbsorbtionSpectroscopy, slope ratio method
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETTANNİK ASİT VE MYRİCETİN'İN Fe(III) İLE OLUŞTURDUĞUKOMPLEKSLERİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİBu çalışmanın amacı, birer doğal flavonoid olan tannik asit ve myricetinin,Fe(III) ile oluşturduğu komplekslerin incelenmesidir.Bu amaç için öncelikle, tannik asit ve myricetinin Fe(III) ile oluşturduğukomplekslerin pH'a bağlılığı hem potansiyometrik hem de spektrofotometrik çalışma ilesaptanmıştır. Sonra, eğim oranı yöntemiyle, oluşan komplekslerin stokiyometrileri vekararlılık sabitleri belirlenmiştir. Fe(III) ile tannik asidin pH7'de 4:1 molar oranında kompleksler oluşturduğu saptanmıştır. Fe(III) ilemyricetin ise, pH=4 ve pH=5'de 1:2, pH=6'da 1:1 molar oranında kompleksleroluşturmuştur. Tannik asidin Fe(III) ile oluşturduğu komplekslerin kararlılık sabitleri105 ile 1017 arasında değer alırken, myricetinin Fe(III) ile oluşturduğu kompleslerinkararlılık sabitleri 105 ile 109 arasında değerler almıştır. Gerek tannik asidin gereksemyricetinin Cu(II) ve Zn(II)'ye minimum ilgi gösterdiği, Al(III)'e ilgilerinin ise, Fe(III)ile karşılaştırıldığında daha az olduğu saptanmıştır. Tannik asit ile myricetinin 0,2 MKOH ile hem sulu hem de susuz ortamda gerçekleştirilen titrasyonlarından belirlenenpKa değerlerinin ortalaması tannik asit için 7,1, myricetin için ise 6,65'dir. Ayrıca,tannik asit için logPoktanol/su değeri -0,41, myricetin için de 0,23 olarak bulunmuştur.2006, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF CHEMICAL PROPERTIES OF COMPLEXES TANNICACID AND MYRICETIN WITH Fe(III)Complexes of the tannic acid and myricetin with Fe(III) were investigated.Firstly, pH dependence of the complexes was determined both potentiometricand spectrophotometric study. Stability constants and stoichiometries of the formedcomplexes were determined using slope ratio method. Fe(III) was formed complexeswith tannic acid of various stoichiometries, wich in the 1:1 molar ratio at pH7. Fe(III) was formedcomplexes with myricetin in the 1:2 molar ratio at pH=4 and 5, in the 1:1 molar ratio atpH=6. Stability constant values were found to be 105-1017 and 105-109 for Fe(III)-tannicacid complexes and Fe(III)-myricetin complexes. Both tannic acid and myricetin werepossesed minimum affinities to Cu(II) and Zn(II). They were had less affinity for Al(III)than affinity for Fe(III). Potentiometric titrations were performed with 0.2 M KOH inaqueous and nonaqueous mediums. pKa values were found to be 7.1 and 6.65 for tannicacid and myricetin. In addition, logPoctanol/water values were calculated to be -0.41 and0.23 for tannic acid and myricetin.2006, 55 pages