Hatay ili turunçgillerinde zararlı turunçgil pamuklu beyazsineği, Aleurothrixus floccosus ( Maskell) ve turunçgil ipek beyazsineği, Paraleyrodes minei ıaccarino'nin yayılışı, biyolojisi ve doğal düşmanları üzerinde araştırmalar
Dispersal, biology, host plants, seasonal population fluactuations and natural enemies of citrus woolly whitefly, Aleurothrixus floccosus (Maskell) and nesting whitefly paraleyrodes minei iaccarino (hom.: Aleyrodidae) in Hatay province, turkey
- Tez No: 183939
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Beyazsinek, Aleurothrixus floccosus, Paraleyrodes minei, populasyon değişimi, biyoloji, doğal düşmanlar, Whitefly, Aleurothrixus floccosus, Paraleyrodes minei, populationdynamics, biology, natural enemies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
IIIÖZETHATAY İLİ TURUNÇGİLLERİNDE ZARARLI TURUNÇGİL PAMUKLUBEYAZSİNEĞİ, Aleurothrixus floccosus (Maskell) VE TURUNÇGİL İPEKBEYAZSİNEĞİ, Paraleyrodes minei Iaccarino'NİN YAYILIŞI, BİYOLOJİSİVE DOĞAL DÜŞMANLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALARHatay yöresinde 2005-2006 yıllarında yürütülen bu çalışmada turunçgillerdezarar oluşturan Turunçgil Pamuklu Beyazsineği, Aleurothrixus floccosus (Maskell) veTurunçgil İpek Beyazsineği, Paraleyrodes minei Iaccarino (Hom.:Aleyrodidae)'ninyayılış alanları, biyolojisi, konukçuları, popülasyon değişimleri ve doğal düşmanlarıortaya konmuştur.Hatay'ın Antakya, Altınözü, Belen, Dörtyol, Erzin, İskenderun, Kırıkhan,Kumlu, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinin A. floccosus; Samandağ, Dörtyolve İskenderun ilçelerinin ise P. minei ile bulaşık olduğu belirlenmiştir.Aleurothrixus floccosus'un doğada yılda 6 döl, P. minei'nin ise 8 döl verdiğibelirlenmiştir. Laboratuvar şartlarında (25ºC) ve doğada A. floccosus'un yumurtadanergin oluncaya kadar gelişme süresi sırasıyla, ortalama 41,36 (37-45) gün ve ortalama45,16 (37-51) gün; P. minei'nin ise ortalama 27,88 (24-29) gün ve ortalama 29,96(27-35) gün olduğu belirlenmiştir.Turunçgiller dışında patlıcan, Solanum melongena L. (Personaiae:Solanaceae)'nın her iki beyazsinek türüne de konukçuluk ettiği tespit edilmiş,A. floccosus'un diğer konukçusunun domates, Lycopersicon esculentum Mill.(Personaiae: Solanaceae) olduğu belirlenmiştir. P. minei'nin diğer konukçularının isedefne, Laurus nobilis L. (Lauraceae), nar, Punica granatum L. (Myrtales: Punicaceae),Trabzon hurması, Diospyros kaki L. (Ebenaceae), Japon gülü, Hibiscus rosa-sinensis L.(Malvales: Malvaceae) ve dut, Morus sp. (Moraceae) olduğu ortaya konmuştur.Aleurothrixus floccosus'un özel parazitoiti Cales noacki Howard(Hym.:Aphelinidae) Hatay'da tespit edilmiş olup, diğer doğal düşmanlarınınClitostethus arcuatus Risso, Cryptoleamus montrouzieri Mulsant, Chilocorusbipustulatus L., Serangium parcesetosum Sicard (Col.: Coccinellidae), Conwentzia spp.IV(Neu.: Coniopterygidae), Chrysoperla carnea (Steph.) (Neu.: Chrysopidae), olduğubelirlenmiştir.Paraleyrodes minei'nin doğal düşmanları olarak avcı türler, Cunaxa potchensisDen Heyer (Acarina: Cunaxidae), C. arcuatus, C. bipustulatus, Conwentzia spp.,C. carnea ve parazitoit tür, Encarsia hispida De Santis (Hym.: Aphelinidae)belirlenmiştir. Ayrıca entomopatojen fungus, Cladosporium sp. (Moniliales:Dematiaceae)'un doğada, hem A. floccosus, hem de P. minei üzerinde geliştiğibelirlenmiştir.2006, 78 sayfa
Özet (Çeviri)
VABSTRACTDISPERSAL, BIOLOGY, HOST PLANTS, SEASONAL POPULATIONFLUACTUATIONS AND NATURAL ENEMIES OF CITRUS WOOLLYWHITEFLY, Aleurothrixus floccosus (Maskell) AND NESTING WHITEFLYParaleyrodes minei IACCARINO (HOM.: ALEYRODIDAE) IN HATAYPROVINCE, TURKEYStudies were carried out on dispersal, biology, host plants, seasonal populationfluactuations and natural enemies of Citrus woolly whitefly, Aleurothrixus floccosus(Maskell) and Nesting whitefly, Paraleyrodes minei Iaccarino (Hom.:Aleyrodidae)during the years of 2005-2006 in Hatay province, Turkey.Aleurothrixus floccosus was spread to Antakya, Altınözü, Belen, Dörtyol, Erzin,İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağı and P. minei was spreadto Samandağ, Dörtyol, İskenderun districs of Hatay. These pests were spread touninfested localities through the infested citrus seedlings during the years of2005-2006.It was revealed that A. floccosus and P. minei have 6 and 8 generations/year underfield conditions, respectively. Developmental time from egg to adult for A. floccosuswas 41,36 (37-45) and 45,16 (37-51) days; and for P. minei was 27,88 (24-29) and29,96 (27-35) days under laboratory (at 25ºC), and field conditions, respectively.Egg-plant, Solanum melongena L. (Personaiae: Solanaceae) was found as acommon host plant for both of the whitefly species, besides the Citrus varieties. Otherhost plants of A. floccosus was found as tomato, Lycopersicon esculentum Mill.(Personaiae: Solanaceae), Laurus nobilis L. (Lauraceae), and pomegranate, Punicagranatum L. (Myrtales: Punicaceae), persimmon, Diospyros kaki L. (Ebenaceae), Chinarose, Hibiscus rosa-sinensis L. (Malvales: Malvaceae), mulberry, Morus sp. (Moraceae)were also found as host plants for P. minei.Natural enemies of A. floccosus were found as Clitostethus arcuatus Risso,Cryptoleamus montrouzieri Mulsant, Chilocorus bipustulatus L., Serangiumparcesetosum Sicard (Col.: Coccinellidae), Conwentzia spp. (Neu.: Coniopterygidae)VIand Chrysoperla carnea (Steph.) (Neu.: Chrysopidae), besides the host-specificparasitoid, Cales noacki Howard (Hym.:Aphelinidae).Cunaxa potchensis Den Heyer (Acarina: Cunaxidae), C. arcuatus,C. bipustulatus, Conwentzia spp. C. carnea were found as predators and Encarsiahispida De Santis (Hym.: Aphelinidae) was found as a parasitoid of P. minei.In addition to the Arthropod natural enemies, entomopathogenic fungus, Cladosporiumsp. (Moniliales: Dematiaceae) was developed upon both of the whitefly speciescolonies.2006, 78 pages