Hatay'da yerfıstığı yetiştiriciliğinde yabancı ot mücadelesinde esas alınacak kritik periyodun ve bazı yabancı ot tohumlarının çimlenme sıcaklıklarının belirlenmesi
Determination of critical period for weed control in peanut fields and germination temperatures of some weed seeds in Hatay province
  1. Tez No: 183940
  2. Yazar: OKTAY ABACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLHAN ÜREMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yerfıstığı, yabancı ot, kritik periyot, çimlenme biyolojisi, Peanut, weed, critical period for weed control, germination biology ofweed
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
IÖZETHATAY'DA YERFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YABANCI OTMÜCADELESİNDE ESAS ALINACAK KRİTİK PERİYODUN VE BAZIYABANCI OT TOHUMLARININ ÇİMLENME SICAKLIKLARININBELİRLENMESİYerfıstığında yabancı ot mücadelesine esas alınan kritik periyodun ve önemliyabancı otların minimum, optimum ve maksimum çimlenme sıcaklıklarının araştırıldığıçalışma, 2004 ve 2005 yıllarında Mustafa Kemal Üniversitesi Tarla Bitkiler AraştırmaMerkezinde yapılmıştır. Kritik periyot çalışması tesadüf blokları deneme deseninde3 tekerrürlü olarak yapılmış ve NC7 çeşidi kullanılmıştır. Kritik periyot çalışmasınınhesaplanmasında Gompertz ve logistic eşitliklerinden yararlanılmıştır. Elde edilensonuçlara göre; % 2.5 verim kaybı esas alındığında kritik periyot 0-2335 GGD (GünlükGelişme Derecesi), % 5 verim kaybı esas alındığında kritik periyot 0-1981 GGD ve% 10 verim kaybı esas alındığında kritik periyot 0-1620 GGD olarak hesaplanmıştır.Minimum, optimum ve maksimum çimlenme sıcaklıkları, sırasıyla, Amaranthusretroflexus L. (kırmızı köklü tilki kuyruğu) için; 10, 30 ve 40 oC, Portulaca oleracea L.(semiz otu) için 10, 30-35 ve 40 oC ve Xanthium strumarium L. (domuz pıtrağı) için10, 30 ve 40 oC olarak bulunmuştur.2006, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTDETERMINATION OF CRITICAL PERIOD FOR WEED CONTROL INPEANUT FIELDS AND GERMINATION TEMPERATURES OF SOME WEEDSEEDS IN HATAY PROVINCEThis study was conducted to determine the critical period for weed control inpeanut and germination biology of some weed seeds, at the Experimental Farm ofMustafa Kemal University, Hatay, in 2004-2005. The experimental design wasa randomized complete block design with three replications. The peanut cultivar wasNC7. The Gompertz equation for describing the effect of increasing duration of weedcontrol on peanut yield and the logistic equation for describing the effect of increasingduration of weed interference on peanut yield were used. The critical period for weedcontrol in peanut in Hatay was determined to be from the 0 GDD (growing degree days)to 2335 GDD, from 0 GDD to 1981 GDD, and from 0 GDD to 1620 GDD for 2.5, 5 and10 % crop losses, respectively. Germination temperatures of minimum, optimum andmaximum, respectively, were 10, 30 and 40 oC for Amaranthus retroflexus L.(redroot pigweed); 10, 30-35 and 40 oC for Portulaca oleracea L. (common purslane)and 10, 30 and 40 oC for Xanthium strumarium L. (common cocklebur).2006, 54 pages