İnce tanelerdeki kil içeriğinin metilen mavisi deneyi ile belirlenmesi
Determination of the clay content in fine aggregates by using methylene blue test
- Tez No: 184021
- Danışmanlar: PROF.DR. İLKER BEKİR TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metilen mavisi deneyi, kil, ince agrega, basınç dayanımı, dayanıklılık, Methylene blue test, clay, fine aggregate, compression strenght, durability
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, ince agregaların (0-2) mm aralığındaki metilen mavisi değerlerininbelirlenmesini ve metilen mavisi değerleri ile beton özelikleri arasındaki ilişki ile ilgiliçalışmaları kapsamaktadır. Metilen mavisi deneyinin yapılmasında 2001 yılında Türkstandartlarına giren, TS EN 933- 9/Mart 2001 standardından yararlanılmıştır.Dört farklı agrega ocağından elde edilen ince agrega grubu oluşturularak metilen mavisideneyleri yapılmıştır. Bu dört agrega grubunu oluşturan her bir bileşenin 0.63 mm gözaçıklıklı elekten geçen ince tane miktarları artırılarak ikinci grup oluşturulmuştur.Metilen mavisi değerleri belirlenmiştir. Aynı ocaktan elde edilen ince çakıl, iri çakıl,aynı tipte çimento ve su-çimento oranı aynı olan harç karışımları hazırlanmıştır. Bukarışımlardan beton numuneleri hazırlanarak, bu numuneler üzerinde beton deneyleriyapılmıştır. Deney sonuçları ile metilen mavisi değerleri karşılaştırılmıştır.Beton yapımında kullanılan agregaların 0.063 mm göz açıklıklı elekten geçen incetaneleri içinde bulunan ve beton için zararlı olduğu ile ilişkilendirilen kil tanelerininmiktarının belirlenmesinde kullanılan metilen mavisi deneyi, hem kolay bir deneyyöntemi hem de maliyeti kabul edilebilir düzeydedir. Metilen mavisi değerlerininartmasıyla betonun basınç dayanımlarında, yarmada çekme dayanımlarında, aşınmadayanımlarında, ultrases hızı değerlerinde, beton çekici sıçrama sayılarında azalmagözlenmiştir. Metilen mavisi değerleriyle rezonans frekansı değerleri arasında bir ilişkikurulamamıştır. Metilen mavisi değerleri agregaların 0.063 mm elek altı malzememiktarlarından bağımsız olarak değerler almaktadır. Elek göz açıklığı 0.063 mm altıince malzeme miktarı yüksek, metilen mavisi değeri düşük çıkabilmektedir. Bunun aksidurum da gerçekleşmektedir. Agregaların ince taneleri arasında bulunan bu incemalzeme miktarından çok, beton özeliklerin etkileyen, içeriği önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study contains the information about determining the methylene blue values of thefine aggregates of 0-2 mm in size and relationship between the methylene blue and theproperties of concrete. The methylene blue tests performed according to TurkishStandard TS EN 933-9/Mart 2001 which is valid since 2001 year.The methylene blue tests were done with the samples obtained from four differentaggregate sources. Every constituent of these four aggregate groups that were siftedunder 0.063 mm sieve were taken as second sample group. Keeping water-cementratios constant, the mortar mixtures were prepared with the same kind of cement and thefine and course gravels those obtained from the same source. Concrete samples fromthese mixtures were done and on these samples concrete tests were carried out. The testresults compared with the methylene blue values.The methylene blue test is a useful, simple and cheap test which determines the claythat can pass the 0.063 mm sieve easily and harmful to concrete. There is a decreaseobserved in the values of compression test, split tensile strenght, abrasion, ultrasonicpulse velocity, the rebound hammer test counts by the increasing methylene blue values.There is no relationship found between the methylene blue tests and resonancefrequency. The methylene blue values observed to be not dependent with the sub sieveaggregates of 0.063 mm sieve size. The material quantity under 0.063 mm sieve sizefound to be high, but methylene blue value low, or vice-versa. It is important that notthe sub sieve quantity of the fine materials among the aggregates, but the constituentthat affects the properties of the concrete.