Parsiyal hepatektomi yapılmış sıçanlarda karvakrolün karaciğer üzerine etkileri
Effects of carvacrol upon the liver of rats undergoing partial hepatectomy
- Tez No: 184030
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEDİHA CANBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Parsiyal hepatektomi, karaciğer rejenerasyonu, karvakrol, silymarin, sıçan, Partial hepatectomy, liver regeneration, carvacrol, silymarin, rat
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ivÖZETDoğada bulunan çok sayıda bitkisel materyal halk tarafından çeşitli hastalıklardailaç olarak kullanılmaktadır. Bunlardan birisi de kekik bitkisidir. Origanum (kekik)'dan elde edilen uçucu yağların insan sağlığı üzerine çeşitli etkileri bilimsel olarak ortayakonmuştur. Ancak, uçucu yağların vücudun önemli organlarından birisi olan karaciğerüzerine in vivo olarak etkisi ile ilgili araştırmalar bulunmamaktadır. Araştırmamızdakekikten saflaştırılan karvakrol isimli uçucu yağın, parsiyal hepatektomi yapılansıçanlarda karaciğer rejenerasyonu üzerine etkisi araştırıldı. Ayrıca, araştırmamızdakaraciğer rejenerasyonu üzerine olumlu etkileri bilinen silymarinin etkisi karvakrol ilekarşılaştırılarak incelendi. Deneyimizde sağlıklı Wistar albino sıçanlar kullanılarak 7deney grubu oluşturuldu. Grup 1 kontrol grubu iken, Grup 2, 3 ve 4 hayvanlarınalaparotomiden 60 dakika önce sırasıyla tek doz serum fizyolojik, karvakrol ve silymarinenjeksiyonu; Grup 5, 6 ve 7 hayvanlarına yine laparotomiden 60 dakika önce sırasıylatek doz serum fizyolojik, karvakrol ve silymarin enjeksiyonu ile %68- 70 parsiyalhepatektomi yapıldı. Cerrahi işlemlerden 72 saat sonra karaciğerlerin hepatektomiöncesi ve sonrasında yaş ağırlıkları alınarak rejenerasyon oranları hesaplandı.Karaciğer kesitlerinin bir bölümüne Hematoksilin & Eosin (H&E) boyası uygulanarakhistolojik değerlendirmeler yapıldı ve mitotik indeks çıkarıldı. Kesitlere ayrıcaProliferating Cell Nuclear Antigen (PCNA) ve Interleukin-6 (IL-6)immunohistokimyasal boyaları uygulandı. Kan ve kemik iliği örneklerinde hücrelersayıldı. Serum örneklerinde biyokimyasal olarak aspartate transaminase (AST) vealanine transaminase (ALT) karaciğer enzimleri ile; ELISA testi yardımıyla TumorNecrosis Factor-α (TNF-α) ve Interleukin-6 (IL-6) sitokinlerinin seviyeleri belirlendi.Serum örneklerindeki analiz sonuçları ve kesitlerden elde edilen verileristatistiksel olarak değerlendirilerek gruplar arasında karşılaştırmalar yapıldı.Araştırmamızda intraperitoneal olarak verilen karvakrol ve silymarinin karaciğerrejenerasyon oranını artırdığı ayrıca, uygulamış olduğumuz dozda karvakrolünkaraciğer histolojik yapısında toksik bir etki oluşturmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
vSUMMARYThere is a large quantity of naturally occurring herbal materials that aretraditionally used by people for their curative properties regarding various diseases.Origanum (kekik) is one of these herbs. There are several studies reporting variouseffects of volatile oils upon human health extracted from kekik. However, no study hasso far investigated their effects on the liver. The present study aims to investigatepossible effects of purified carvacrol obtained from kekik upon the regenerative featureof the liver subsequent to partial hepatectomy in rats. The carvacrol was tested incomparison with silymarin, known for its positive effects upon liver regeneration.Therefore, Wistar Albino rats were divided into seven groups. Group 1 was chosen asthe main control group, while Groups 2, 3 and 4 were chosen as the study groups. Eachof the study groups was given a single dosage of injection of physiological fluid,carvacrol and silymarin respectively, 60 minutes prior to laparotomy. None of the liversof the rats in these study groups was dissected. As to partial hepatectomy groups, theyunderwent the same injection applications as the aforementioned study groups, inaddition to 68-70% of liver dissection. The rats were slaughtered 72 hours after partialhepatectomy. Regeneration rates were calculated in consideration of wet weight beforeand after hepatectomy. Sections of the liver that had been dyed with Hematoxyline &Eosin (H&E) were histologically evaluated and a mitotic index was established for this.Different sections of the same liver tissues were immunohistochemically dyed withProliferating Cell Nuclear Antigen (PCNA) and Interleukin-6 (IL-6). Cell count ofblood and bone marrow was performed. Aspartate transaminase (AST) and alaninetransaminase (ALT) levels were biochemically determined in serum samples. TumourNecrosis Factor-α (TNF-α) and IL-6 levels were also determined using the ELISA test.Results of analysis of serum samples and data obtained from the sections wereevaluated statistically and a comparison was achieved between the rat groups involvedin the study. It was concluded that intraperitonally administered carvacrol andsilymarin increased the rate of regeneration of the liver. It was also conlcluded that thedosage given in the present study did not have a toxic effect upon histological structureof the liver.