Sıralı lojistik regresyon analiziyle Türkiye'deki hemşirelerin iş bırakma niyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining factors which impact nurses' intention to quit in Turkey using ordinal logistic regregssion analysis
- Tez No: 184033
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sıralı lojistik regresyon modeli, Bağlantı fonksiyonu, Hemşirelerin iş bırakma niyeti, Çalışma motivasyonu, İş memnuniyeti, Ordinal logistic regression model, Link funktion, Nurses? intentionto quit, Working motivation, Job satisfaction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
SIRALI LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİYLE TÜRKİYE'DEKİHEMŞİRELERİN İŞ BIRAKMA NİYETİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİNBELİRLENMESİSEVGİ AYHANÖZETBu çalışmada, değişkenlerin ölçülmesinde kullanılan ölçek tipine göre uygunregresyon tekniğinin seçimi ve regresyon tekniklerinin temel kavram ve tanımlarınınaçıklanması ele alınmıştır. Teknik seçimi, bağımlı değişkene ve model varsayımlarınınsağlanmasına bağlıdır. Bu konu ile ilgili literatür incelendiğinde, uygun regresyontekniğinin seçiminde gerekli titizliğin gösterilmediği, genellikle varsayım kontrolüyapılmadan teknik seçimine gidildiği görülmektedir.Çalışmanın temel amacı, sıralı lojistik regresyon tekniği kullanılarakTürkiye'deki hemşirelerin iş bırakma niyeti ile sosyo-demografik özellikler, çalışmamotivasyonu ve iş memnuniyeti maddeleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Çalışma, Türk sağlık sisteminde çalışan hemşirelerin iş bırakma niyetinin,bağımsız çalışma olanaklarının olması, diğer birimlerdeki meslektaşlarıyla iletişimleri,yayın yapma imkânları sunulması, yetkilerini kullanabilmeleri ve işlerinde kendilerinigeliştirme imkânı verilmesi faktörlerinden etkilendiğini ortaya koymuştur. Ayrıcaçalışmada, hemşirelere çalıştıkları kurum ile bağlı oldukları yöneticileri tarafındanfırsatlar ve kolaylık sunulması halinde, hemşirelerin iş memnuniyetini arttıracağı ve işbırakma niyeti düzeyini düşüreceği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINING FACTORS WHICH IMPACTNURSES? INTENTION TO QUIT IN TURKEYUSING ORDINAL LOGISTIC REGRESSION ANALYSISSEVGİ AYHANSUMMARYIn this study, choices of regression techniques with respect to the scale type ofvariables, explaining concepts and descriptions about these techniques are taken up.Choice of technique depends on the dependent variable and providing the validity ofmodel assumptions. When the literature, deals with this subject, was reviewed, it wasindicated that not given close attention to choice of appropriate regression technique,and generally technique was chosen not checked model assumptions.The basic purpose of this study to investigate the relationship between nurses?intention to quit and socio-demographic characteristics, working motivation and jobsatisfaction using ordinal logistic regression technique.This study produced that nurses? intention to quit who work in Turkish healthcare system, was influenced from the factors such as interaction with the colleaguesworking in the other units, support from their supervisors, writing and publication,competency towards their jobs and self growth and development. Moreover, it wasdrawn the conclusion from this study that nurses? job satisfaction will be increase andnurses? intention to quit levels will be decrease on condition that to presentopportunities and easiness by their organizations and supervisors who nurses dependon.