Orta Sakarya havzası sulama sahalarındaki bazı sulama hatlarında dağıtım şebekesi seçimi ve karşılaştırmalı ekonomik analizleriyle ilgili bir çalışma
A study interested in irrigation network choice and it is comparative economical analysis in some irrigation networks at Middle Sakarya river basin
  1. Tez No: 184081
  2. Yazar: EVRİM BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLKER ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama Sistemi, Memba kontrollü sulama şebekesi, Mansapkontrollü sulama sistemi, Sulama kanalı maliyeti, Sulama kanalı seçimi, Irrigation system, Upstream controlled irrigation system, Downstreamcontrolled irrigation system, Irrigation system cost, Irrigation system selection
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ORTA SAKARYA HAVZASI SULAMA SAHALARINDAKİ BAZI SULAMAHATLARINDA DAĞITIM ŞEBEKESİ SEÇİMİ VE KARŞILAŞTIRMALIEKONOMİK ANALİZLERİYLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMAEvrim BAYRAMOĞLUÖZETBu çalışmada DSİ tarafından Orta Sakarya Havzası Sulamalarından bir kısmıolan Küre-Katlıç, Selbüküköy ve Gemiciköy sahalarındaki ekonomik ve tekniğe uygunşebekenin seçilmesi amaçlanmıştır. Temelde topoğrafik ve hidrolik çevre koşulları gözönüne alınarak istenilen her yerde sulama suyu tasarrufu sağlanarak kullanımı en faydalıhale getirmek düşüncesiyle kanaletli memba kontrollü ana kanal yerine mansapkontrollü sistem tercihi yapılmıştır. Seçilen sistem, klasik ana kanal ve asbestli çimentoborulu, mansap kontrollü olup, teknik , mühendislik ve maliyet özellikleri yönündenkarşılaştırılarak tercih edilmiştir. Buna bağlı olarak, Türkiye'de şu ana kadar örneğibulunmayan fakat, 1968-1999 yılları arasında ihalesi yapılmış büyük sulamaların geçicive kesin kabullerine dayanarak, hektar başına düşen birim maliyet değerleri ve şebeketipleri için istatistiksel veriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A STUDY INTERESTED IN IRRIGATION NETWORK CHOICE AND IT ISCOMPARATIVE ECONOMICAL ANALYSIS IN SOME IRRIGATIONNETWORKS AT MIDDLE SAKARYA RIVER BASINEvrim BAYRAMOĞLUSUMMARYThe aim of this study is to select an economically and technically suitableirrigation system for Küre-Katlıç, Selbüküköy and Gemiciköy region which are a part ofTGDSHW?s (Turkish General Directorate of State Hydraulic Works) Sakarya RiverBasin Project. Considering the topographic and hydraulic environmental conditions, ariver mouth controlled irrigation system instead of spring controlled main channelsystem has been selected in order to provide saving of irrigation water and produce themost beneficial usage. The selected system consists of a classical main channel andasbestos-cement mixed pipe, and is river mouth controlled. The system has beenpreferred according to its technical, engineering and cost properties. Depending on thetemporary and permanent acceptances of the completed tenderings of big irrigationprojects between 1968 and 1999 in Turkey, where there is not such a research example,statistical data has been presented for values of unit cost per hectometer and networktypes.