Bit-düzlem diliminde vektör kuantalama
Vector quantization on bit-plane slicing
  1. Tez No: 184110
  2. Yazar: BURAK COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ATIF ÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kod kitabı, kod vektörü, bit-düzlemi, vektör kuantalama, LBG…, Code book, code vector, bit-plane, vector quantization, LBG…
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
BİT-DÜZLEM DİLİMİNDEVEKTÖR KUANTALAMABURAK COŞKUNÖZETİmge sıkıştırma, iletim bandı genişliğinin etkin bir şekilde kullanımı ve verilerinen az belleğe ihtiyaç duyacağı şekilde depolanması amacı için geliştirilmiştir. Böyleceiletim süresi ve bilgileri saklamak için gerekli donanım en aza indirilmesisağlanabilmektedir. İmge sıkıştırma gereksiz verilerin atılması temeline dayanmaktadır.İmge sıkıştırma tekniklerinin bir çok uygulama alanı vardır ve önemi giderek artmaktadır.Kayıpsız sıkıştırma tekniklerinden biri de bit-düzlem kodlamadır. Görüntü bitlerbazında düzlemlere ayrılır. En az değerli bit bit-düzlem 0' a ve en çok değerli bit ise bit-düzlem 7 olacak şekilde değerlerine göre sıralanır.Kayıplı sıkıştırma tekniklerinden vektör kuantalama ise görüntü dizilerininçerçeveleri arasındaki yüksek benzerlikten yararlanır. Bu yöntemde her çerçeve için kodkitabı bulmak yerine ilk çerçeveden elde edilen kod kitabını kullanarak ardından gelençerçeveler için bu kod kitabı kullanılır.Bu çalışma kayıpsız sıkıştırma tekniği olan bit-düzlem kodlamanın kayıplısıkıştırma tekniği vektör kuantalama üzerinde uygulamasıdır. Bit düzlemi üzerinde vektörkuantalama uygulanarak imge sıkıştırma yapılmıştır. Sonuçlar, vektör kuantalananresimlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VECTOR QUANTIZATIONON BIT-PLANE SLICINGBURAK COŞKUNSUMMARYImage compression is developed to increase the efficiency of communicationchannels and to occupy less spaces in storage media. This technique helps reducingcommunication period, enabling more data flow and decreasing the cost of hardware fordata storage. Image compression is supported by the basis of discarding unnecessary data.The importance of image compression techniques that have lots of usage areas isincreasing.One of the methods of lossless compression techniques is bit-plane compression.The image is separated with respect to planes that base of bits. Bits are arranged by bit-plane 0 corresponds to the least significant bit, conversely bit-plane 7 corresponds to themost significant bit.Vector quantization, that is one of the lossy compression techniques, utilizeshighly correlation between the frames of the image sequences. Instead of finding a newcode book for each frames, the code book founded from the first frame is used for theconsecutive frames by using correlation between frames.In this thesis, bit-plane coding applies on vector quantization. Image compressionis performed by applying vector quantization on bit-plane slicing. The results arecompared with vector quantized images.