Eskişehir'deki mevcut yapıların depremselliği
Seismicity of existing buildings in Eskişehir
  1. Tez No: 184114
  2. Yazar: NESLİHAN UĞUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİZAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, yapıların depremselliği, riskli yapılar, Earthquake, seismicity of buildings, building under risk
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ESKİŞEHİR'DEKİ MEVCUT YAPILARIN DEPREMSELLİĞİNeslihan UĞURÖZETBu çalışmada, depremin oluş nedenleri, şekli, türleri, özellikleri ve yapıdüzensizliklerine kısaca değinilmiş ayrıca Eskişehir'in genel özellikleri ve Eskişehir'in birkısmının yapılarının depremselliği araştırılmıştır.Türkiye'de doğal afetlerin neden olduğu fiziksel ve ekonomik kayıpların çok büyükbir kısmı depremlerden kaynaklanmaktadır. Depremler insanları hem maddi hem maneviyönde etkileyen en tehlikeli doğal olaylardan biridir.Eskişehir, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında riskli illerin arasınagirmiştir. Bu çalışmada Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi sınırları içinde kalanAtatürk Caddesi, Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi, Porsuk Bulvarı, Şair Fuzuli Caddesi, 2Eylül Caddesi, Yunusemre Caddesi, Hamamyolu Caddesi, İsmet İnönü Caddesi, İstasyonCaddelerinde yaklaşık 620 adet bina çalışma kapsamına alınmıştır. Buradaki binaların katyüksekliği, çıkma yönleri, balkon olup olmadığı, yan bina yüksekliklerinin eşit olup olmadığıgibi özellikler tespit edilerek yapılar puanlanmış, her cadde için ayrı ayrı grafiklerçıkarılmıştır. Puanlamadan yararlanılarak riskli yapılar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ESKEHiRDEKi MEVCUT YAPILARIN DEPREMSELLL ĞNeslihan UĞURSUMMARYIn this study casuing, types , properties and structural disorders have examined .Furthermore the geographical properties of Eskiúehir and a part of structures of Eskiúehir hasresearched.In Turkey results of calamity physical and economical damage occur because ofeartquake . Eartquakes are the most dangerous naturel events people effected. After in 17Agust 1999 Marmara eartquake , Eskiúehir have had risk. In this study between Odunpazarımunicipality and Tepebaúı municipality , Atatürk street , Kızılcıklı Mahmut Pehlivan street ,Porsuk boulevard , ùair Fuzuli street , 2 Eylül street , Yunusemre street , Hamamyolu street ,øsmet ønönü street , østasyon street have examined.In this research some properties of buildings are determined