Bilgisayar destekli fen bilgisi öğretiminin öğrencilerin fen bilgisi tutumları, bilişüstü becerileri ve başarılarına etkisi
The effect of the computer-assisted science instruction to students science attitudes, metacognitions and their success
  1. Tez No: 184115
  2. Yazar: AKİF OLGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER ÖZABACI, YRD. DOÇ. DR. ÖZDEN TEZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli eğitim, Fen Bilgisi Öğretimi, Tutum, Bilişüstü beceriler, Computer Assisted-İnstruction, Science Teaching, Attitude, Metacognition
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
BİLGİSAYAR DESTEKLİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİLERİN FENBİLGİSİ TUTUMLARI, BİLİŞÜSTÜ BECERİLERİ VE BAŞARILARINA ETKİSİAkif OlgunÖZETEğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılan araç-gereçler, öğrencilerin derse olanilgisini arttırmakta, öğrenmelerini kolaylaştırmakta ve motivasyonlarını arttırmaktadır.Bu araç-gereçlerin eğitimde kullanılması eğitim ve öğretimi daha ilgi çekici halegetirmektedir.Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 6. sınıf Fen Bilgisi dersinde ?VücudumuzdaNeler var? Çevremizi Nasıl Algılıyoruz?? ünitesinin Duyu Organları konusundauygulanan Bilgisayar Destekli Eğitimin öğrencilerin fen bilgisi tutumları, bilişüstübecerileri ve başarılarına etkisini araştırmaktır.Araştırma 2005-2006 eğitim-öğretim bahar yarıyılında Kütahya İlindeki MerkezAtatürk İlköğretim Okulunda 6. sınıfta öğrenim gören toplam 142(72 deney, 70 kontrol)öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.Araştırma kontrol gruplu öntest-sontest modeline uygun deneysel bir çalışmaolarak yürütülmüştür. Deney ve kontrol grupları belirlenirken, öğrencilerin kişiselözellikleri ve birinci dönem karne notlarına göre birbirine eş seviyedeki ikişer şubebelirlenmiş ve bunlar daha sonra rasgele örnekleme yolu ile deney ve kontrol gruplarıolarak atanmıştır.Araştırmada ölçme aracı olarak geliştirilen akademik başarı testiningüvenilirliliği 0,80 olarak hesaplanmış ve elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS11.5 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirmesinde ttestinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda; bilgisayar destekli fen öğretiminin öğrencilerin fenbilgisine dönük tutumlarını ve bilişüstü becerilerini olumlu yönde etkilediği tespitedilmiştir. Ayrıca bilgisayar destekli öğretimin, öğrencilerin fen bilgisi başarılarını dageleneksel yönteme göre daha fazla arttırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF THE COMPUTER-ASSISTED SCIENCE INSTRUCTION TOSTUDENTS SCIENCE ATTITUDES, METACOGNITIONS AND THEIR SUCCESSAkif OlgunSUMMARYThe teaching materials, tools which are used in teaching and learning activity,increase students concern, simplify the learning process and increase student motivationby using this teaching material and tools in teaching enviroment, teaching and learningprocess is being more interesting and efficient.The aim of this research is investigate the students? success, science attitudesand metacognition that is taught by means of the computer-assisted instruction tosubject of the ?What have the our body? How is to perceive our environment? tosubject, in the 6th class science education programme at the primary school.Research implemented in 2005-2006 spring semester in Kütahya in CentralAtatürk Primary Scholl for the 6th class total 142(72 experimental, 70 control) studentswith realized.The research studied was designed according to the ?pretest and posttest controlgroup model?. The experimental and control group determination, in research, asmeasurement tool acedemic success test?s reliability has found at 0,80 and collecteddata were evaluated by using SPSS 11.5 program. While evaluating data t-test wasused for analyzing the data.As a result, it was determined that the computer assisted science teachingaffected the attitudes of the students towards science and metacognition. Furthermore,the student?s who were in computer assisted learning environment, are more successfullthan the student?s who were in traditional learning environment was determined.