Viskoelastik dikdörtgen levhaların stabilitesinin 3. mertebeden gelişmiş plak teorisiyle analizi
Analysis of stability of viscoelastic rectangular plates by using third order plate theory
  1. Tez No: 184215
  2. Yazar: AYFER TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER KÜTÜĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Viskoelastisite, kompozit malzeme, stabilite, plak teorileri, Viscoelasticity, composite material, stability, plate theory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
VİSKOELASTİK DİKDÖRTGEN LEVHALARIN STABİLİTESİNİN 3. MERTEBEDENGELİŞMİŞ PLAK TEORİSİYLE ANALİZİAyfer TEKİNÖZETBu çalışmada, mühendislik hesaplamalarında yaygın olarak kullanılan klasik Kirchhoff-LovePlak Teorisi ile 3. mertebeden geliştirilmiş Kromm Plak Teorisinin denklemleri kullanılarak,iki teori arasında kıyaslama yapabilmek amacıyla, dört kenarından basit mesnetli olarak elealınan viskoelastik malzemeden hazırlanmış levha ve şerit-levhaların stabilitesiproblemlerinin formülasyonu yapılmıştır. Bu amaçla, sayısal sonuçların elde edilmesi içingerekli algoritma yapılarak MATLAB ile programlanmıştır.t = 0 ve t = ∞ değerleri için, tek eksenli ve iki eksenli yüklemelere maruz, farklı kalınlıklardave farklı elastisite modülü oranları için, şerit ve kare levhada meydana gelen kritik yük vekritik zaman hesaplanmıştır. Ayrıca farklı viskoz malzeme parametrelerinin, kritik yük vekritik zaman üzerindeki etkisi incelenmiştir.Bu parametrelere bağlı olarak bulunan sayısal sonuçlar tablolar halinde verilerek, kullanılaniki teoriden biri olan, 3. mertebeden geliştirilmiş Kromm Plak Teorisinin çok daha hassassonuçlar verdiği ve hem mühendislik hem de bilimsel hesaplamalarda göz önüne alınmasıgerekliliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF STABILITY OF VISCOELASTIC RECTANGULAR PLATES BY USINGTHIRD ORDER PLATE THEORYAyfer TEKİNABSTRACTIn this work, by using plate equations of the Kirchhoff-Love Plate Theory, which is common-used on engineering calculations, and the Kromm?s 3rd order Refined Plate Theory, with thepurpose of comparing those two theories, the stability of both plate strip and square plate,which is made of viscoselastic material, has been formulated. Plates are simply supported onwhole edges. By this aim of obtaining the numerical results, necessity computing algorithmhas been programmed with the MATLAB.Critical axial loads and critical time of plate-strip and square plate, which edges are exertedby both unidirectional and two directional axial loads, have been determined for t = 0 ve t = ∞and. Those values have been also calculated for different plate thickness-length ratio and fordifferent Elasticity modulae ratio.The numerical results, based on those parameters, given in the table presents that the resultsby using Kromm?s 3rd order Refined Plate Theory is much more accurate and has to be intaken into account in both engineering and scientific calculations.