Kapalı olimpik yüzme havuzlarında güneş enerjisinin kullanımı ve termo-ekonomik analizi
The using of solar energy in indoor olympic swimming pools and thermo-economic analysis
- Tez No: 184214
- Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY KINCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, kollektör, olimpik havuz
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
KAPALI OL MP K YÜZME HAVUZLARINDAGÜNEŞ ENERJ S N N KULLANIMI ve TERMO-EKONOM K ANAL ZFatih KÖŞKERMakina Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezinsanların kullandıkları enerji kaynakları; nüfus artışı, hızlı endüstrileşme ve yaşamstandartlarının yükselmesine paralel olarak değişmektedir. Önceleri kömür ve benzeriyakacaklar gibi konvansiyonel enerji kaynakları kullanıldı. Sonra bu kaynaklarınpotansiyelinin azalması ve çevre kirliliğine sebep olması, yenilenebilir enerji kaynakları ileilgili çalışmaları yoğunlaştırmıştır. Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olangüneş enerjisinin önemli bir yeri vardır.Türkiye coğrafi konumu nedeniyle şanslı bir bölgede yer almaktadır ve hatırı sayılır miktardagüneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Güneş enerjisi Türkiye'de yapıların ısıtılması vesoğutulması, sıcak su temini, seraların ısıtılması, tarım ürünlerinin kurutulması ve yüzmehavuzlarının ısıtılması gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Türkiye gibi yüksek güneş enerjisipotansiyeline sahip ülkeler, yüzme havuzlarında su sıcaklığını arttırmakta ve yüzmemevsimini uzatmaktadırlar.Bu çalışmada, güneş enerjisinden yararlanılarak kapalı olimpik yüzme havuzlarınınısıtılmasında kullanılan düzlemsel güneş kollektörlerinin, ihtiyaç duyulan enerji miktarına veekonomik koşullara göre optimum kollektör alanının saptanmasına yönelik olarak teknik veekonomik değerlendirmeler yapılmıştır. Bu amaçla Antalya, Adana, Ankara ve stanbulillerindeki yüzme havuzlarının ısı kayıpları hesaplanmış ve optimum dizayn şartlarısaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
THE USING of SOLAR ENERGY in INDOOR OLYMPIC SWIMMING POOLSand THERMO-ECONOMIC ANALYSISFatih KÖŞKERMechanical Engineering, M.S. ThesisThe energy source of people is changing parallel to population raise, fast industrialization andraise of living standarts. In the beginning, the conventional energy sources like coal andsimilar combustibles were being used. Then the reduction of potentiality of these energysources and these energy sources to be causing pollution has made the research to dense upfor the continious energy sources. Nowadays, solar energy which is one of the continiousenergy sources has a significant place.Turkey is located in a lucky area thanks to its geographical situation and have considerablesolar energy potential. Solar energy is used in many fields in Turkey, such as heating andcooling the buildings, procuring warm water, heating of greenhouses, drying of agriculturalproducts, heating the swimming pools. Countries with a high solar energy potential likeTurkey are raising the water temperature in swimming pools and extending the swimmingseason.This study explains technical and economical evaluation to show the amount of energyneeded and economic possibilities to decide the optimum collector area of flat solar collectorsin solar energy for the heating of indoor Olympic swimming pools. For this reason, heatlosses of swimming pools in Antalya, Adana, Ankara and Istanbul have been calculated andtheir optimum design conditions are fixed.