Edremit travertenlerinin ekonomik potansiyeli
Economical potential of Edremit travertine
  1. Tez No: 184226
  2. Yazar: VEYSEL FATİH AŞMA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aragonit, Kalsit, Ofiyolit, Serpantinit, Stronsiyum, Traverten.i, Aragonite, Calsit, Ophiolite, Serpantinite, Stronsiyum, Travertine.iii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETEDREM T TRAVERTENLER N N EKONOM K POTANS YELAŞMA, Veysel FatihYüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. M. Akif IŞIKŞubat 2006, 42 sayfaÇalışma alanında bulunan travertenlerin kalitesine etki eden faktörler,travertenin kullanım alanları, bölgedeki endüstriyel olarak tek işletme konumunda olanVan Çimento Fabrikasındaki kullanımı, travetenin muhtemel rezervi ve rezerve bağlıolarak işletme ruhsatlı sahanın ekonomik ömrü incelenmiştir.Çalışma Edremit ilçesi Kız Taşı mevkii-Van Çimento Fabrikası kalker ocağısınırı ve Gevaş ilçesi Abalı-Aladüz Köyleri arasında olmak üzere iki ayrı sahadayürütülmüştür. Edremit ilçesindeki çalışmalarda travertenler incelenmiş, Gevaşdoğusundaki çalışmada ise 1/25000' lik jeoloji haritası yapılmıştır.Edremit ilçesindeki yapılan çalışmada; travertenlerin genelde hidrotermalçökelim sonucu oluştuğu, bitki kalıplarının da katkısıyla borucuklu bir yapı sunduklarıgözlenmiştir. Çalışma alanındaki travertenler; fayların ve bindirmelerin etkisinde kalarakçatlak, blok vermeyen ve ezilmiş bir yapıdadırlar. Bölgede bulunan travertenler içindeezik zonlar bulunmaktadır. Kuvaterner Alüvyon örtüsü travertenin altında kalmıştır, budurumda travertenler için Üst Kuvaterner en uygun oluşum yaşı olarak belirlenmiştir.1/25000' lik jeoloji haritası yapılan çalışma alanında Gevaş ofiyolitine ait olanserpantinitler, kireç taşları ve travertenler bulumaktadır. Bu litolojik birimler ve anayapısal unsurlar haritada detay olarak işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTECONOMICAL POTENTIAL OF EDREMIT TRAVERTINEAŞMA, Veysel FatihMsc., Department of Geological EngineeringSupervisor: Asist. Prof. Dr. M. Akif IŞIKFebruary 2006, 42 pagesMain aim of this thesis to study, whether or not so called Edremit travertineregion and related travertine contains aragonite, calsit and stronsiyum, and to understandthe effect of them on the economy of trvertine.The are study extends from Kiz Tasi region in Edremit on the east to Aladuzvillage in Gevas on the west. Studied travertine generally has a porous structured rocktype formed by alteration and effects of plants fossils. These rocks, which are knows astravertine, has been overrited by faults and thurst. Farquent joint systems and show acracked stratigraphy without blocks. These travertines stil show sample patterns in theshallow subsurface and they have been used as raw material (limestone) in the industryin Van concrete plant but have not been used by people in the industry because of it?sbrittle nature. When the study area is investigated, it is visible that the travertines are justbelow a surficial alluvion benealt the travertine. As we go west, Gevas ophiolites,serpantinit, travertines, limestone chains can be observed.On the other hand, beause of abundance of thrusts and related occuring events,travertines are again in sqashed zones and does not indicate a possible industrial value