Farklı ekim zamanı uygulamalarının bezelye (Pisum sativum ssp. aevense L.)'de verim ve verim ögelerine etkisi
The effect of different sowing times application on the yield and yield components in pea (Pisum sativum ssp. aevense L.)
- Tez No: 184227
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEŞİM TOGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bezelye, Ekim zamanı, Verim, Pea, Sowing time, Yield
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırmada, Van koşullarında bezelye için en uygun ekim zamanınıntespiti amaçlanmıştır. ki bezelye hattı (110121 ve 110121-1) dört farklı ekimzamanında (10 Ekim, 24 Ekim, 7 Kasım ve 15 Nisan) ekilmiştir. Deneme YüzüncüYıl Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait deneme tarlalarında tesadüf bloklarındabölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.Çalışmada farklı ekim zamanlarının bezelye hatlarında bitki boyu, ilk baklayüksekliği, bitkide dal sayısı, bitkide bakla ve tane sayısı, baklada tane sayısı,bitkide tane verimi, birim alan tane verimi, hasat indeksi, biyolojik verim ve bin taneağırlığına etkisi incelenmiştir.En yüksek birim alan tane verimi 143.0 kg/da ile 110121-1 nolu hattınüçüncü ekim zamanı uygulamasından elde edilirken, en düşük değer ise 45.5 kg/daile 110121 nolu hattın dördüncü ekim zamanı uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to determine the most suitable sowing timefor pea in Van conditions. Two pea lines (110121 and110121-1) were sown at fourdifferent sowing times (October, 10, 24 , November, 7, April,15). The study wasconducted in the fields of Agricultural Faculty of Yuzuncu Yıl University by usingsplit block design with the three replication.In the study was investigated the effect of different sowing time on theplant height, first pod height, numbers of branch, numbers of pod per plant andnumbers of seed per plant, numbers of seed per pod, grain yield per plant, grainyield per unit area, harvest index, biological yield and 1000 seed weight.While the highest grain yield per area was obtained from third sowing timeand 110121-1 line with 143.0 kg/da, the lowest value was obtained from fourthsowing time and 110121 line with 45.5 kg/da.