Fe-%3,1Ni-%0,6Cr-%0,2Si-%0,2Mn alaşımındaki kristalografik faz dönüşümlerinin incelenmesi
Investigation of crystallographic phase transformations in an Fe-%3,1Ni-%0,6Cr-%0,2Si-%0,2Mn alloy
- Tez No: 184282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fe-Ni-Cr-Si-Mn alaşım, austenite, perlite, SEM, DSC, Mössbauer Spektroskopisi, Fe-Ni-Cr-Si-Mn Alloys, Austenite, Perlite, SEM, DSC, Mössbauer Spectroscopy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışmasında, Fe-%3,1Ni-%0,6Cr-%0,2Si-%0,2Mn alaşımındagözlenen perlite-austenite faz dönüşümlerinin yapısal, magnetik, ısıssal özellikleriçeşitli fiziksel yöntemler kullanılarak incelenmiştir.Fe-Ni-Cr-Si-Mn alaşımlarında yapılan çalışmalarda, austenite haldekinumunenin martensite faza geçişi ile ilgili pek çok fikir ortaya konmuş olmasınakarşın, bu tür alaşımlardaki perlite yapının oluşumu pek ele alınmış bir konu değildir.Bu tez çalışmasında austenite- ferrite ikili oluşumundan ortaya çıkan perlite faz veısıl işlem uygulanması durumunda da alaşımda oluşan austenite fazın sahip olduğuyapısal özellikler çeşitli yöntemler arcılığı ile belirlenmiştir. Bu incelemelersonucunda, ısıl işlem uygulamadığımız numune içerisinde gelişi güzel bir şekildeoluşmuş perlite yapının bulunduğu ve 24 saat ısıl işlem uygulanıp daha sonrasındafırın içerisinde oda sıcaklığına kadar yavaş soğutulan numunedeki perlite yapılarıntamamı ile austenite yapıya dönüşmüş olduğu Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)tekniği ile belirlenmiştir. Austenite ve austenite-perlite yapıların magnetik özellikleriise Mössbauer spektroskopisi yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Mössbauerspektroskopisi ile elde edilen sonuçlara göre; austenite fazdaki numuneninparamagnetik, perlite fazdaki numunenin de ikili bir faz oluşum olmasından ötürühem ferro magnetik hemde paramagnetik özellik sergilediği görülmüştür.Bu perlite faza geçişin ne tür bir tepkime sonucunda gerçekleştiği deDiferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) kullanılarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; some physical properties especially morphologic and magneticproperties of Fe-%3,1Ni-%0,6Cr-%0,2Si-%0,2Mn alloy, in wich austenite andaustenite- pearlite phase transformations are observed, have been investigated byusing various physical characterisation methods.There are lots of various studies about Fe-Ni-Cr-Si-Mn alloys, in wichaustenite-martensite phase transformations, have been determined by using differentphysical methods but there aren?t enough studies about physical properties ofaustenite and pearlite phases in these alloys. On the other hand there aren?t lots ofstudies about perlite-austenite non-izothermal transformations. In this study we triedto determinate morphologic, magnetic and thermal properties of perlitic alloy,contains ferrite and austenite together. We have been investigated structuralcaractisations of pearlite and austenite phases by using Scanning ElectronMicroscopy (SEM). As a result, there were lots of randomly placed perlite coloniesin this sample before heating and we have seen that there was only austenitestructure after we heated and cooled the sample to room temrature. The magneticproperties of austenite and austenite-pearlite forms are investigated by usingMössbauer Spectrocopy tecnique and their results revealed that austenite structurehas paramagnetic, while pearlite structure has paramagnetic and ferromagneticcharacterisations together as it has an eutoctoid phase.Some thermal properties transformations of the alloy have been determinedby using Differantial Scanning Calorimater (DSC).