Bazı Heracleum L. (Umbelliferae) taksonlarının antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
The study of antimicrobial activity of some Heracleum L. (Umbelliferae) taxons
  1. Tez No: 184283
  2. Yazar: SİNEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYSUN ERGENE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Heracleum, Umbelliferae, antimikrobiyal etki, Heracleum, Umbelliferae, antimicrobial effect
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETBAZI HERACLEUM L. (UMBELL FERAE) TAKSONLARININANT M KROB YAL AKT V TELER N N NCELENMESYILDIRIM SinemKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans teziDanı man: Doç. Dr. Aysun ERGENEOCAK 2006,80 sayfaYakla ık 10.000 civarında bitki türünün yeti ti i Türkiye bitkiler açısından çokzengindir.Bir çok bitki türü tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır. Heracleum L. (Umbelliferae)`nin dünyada 700'den fazla türü bulunmaktadır. Türkiye'de bu cinsin 16 türü ve 7 alt türümevcuttur.Bunların 7 tanesi Türkiye için endemiktir. Bu çalı mada, Türkiye'de yeti en 13Heracleum taksonu antimikrobiyal özellikleri yönünden kar ıla tırılmı tır. Enfeksiyonolu turan mikroorganizmalardan Escherichia coli ATCC11229, Enterococ feacalis ATCC29212, Listeria monocytogenes ATCC 7644, Streptococ pyogenes ATCC 19615,Pseudomonas auroginosa ATCC27853, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Candidaalbicans ATCC 90028, Candida krusei ATCC 6258 ve Candida albicans ATCC 8459581,Shigella ve Corynebacterium diphtheria denenmi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE STUDY OF ANT M CROB AL ACT V TY OF SOME HERACLEUM L.(UMBELL FERAE) TAXONSYILDIRIM SinemKırıkkale universityGraduate School of natural And Applied SciencesDepartment of Biology, M.Sc. ThesisSupervisior: Assoc. Prof. Dr.January,2006,80 pagesTurkey is very rich in number of plant species of almost 10.000. Many plant specieshave been used in folkloric medicine. L. (Umbelliferae) is includes more than 700 species onthe world. The genus is to be found in 16 species and 7 subspecies at the Turkey. 7 species areendemic for Turkey. In this study, 13 Heracleum sp which are growing in Turkey wereinvestigated for their antimicrobial activity. I tested them against to patogen Escherichia coliATCC11229, Enterococ feacalis ATCC 29212, Listeria monocytogenes ATCC 7644,Streptococ pyogenes ATCC 19615, Pseudomonas auroginosa ATCC27853, Staphylococcusaureus ATCC 29213, Candida albicans ATCC 90028, Candida krusei ATCC 6258 veCandida albicans ATCC 8459581, Shigella ve Corynebacterium diphtheria