Erbiyum katkılı fiber yükselteç (EDFA)karakteristiklerinin incelenmesi
Investigation of erbium doped fiber amplifier (EDFA) characteristics
  1. Tez No: 184287
  2. Yazar: FERHAT KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEDAT AĞAN, Y.DOÇ.DR. ERTUĞRUL ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: EDFA, Erbiyum, Zayıflama, Fiber, Optik Yükselteç, Kazanç, Gürültü Faktörüii, EDFA, Erbium, Dispersion, Fiber, Optic Amplifier, Gain, Noise Figureiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETERB YUM KATKILI F BER YÜKSELTEÇ (EDFA)KARAKTER ST KLER N N NCELENMESKILIÇ, FerhatKırıkkale ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik-Elektronik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans TeziDanışman : Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAMOrtak Danışman : Doç. Dr. Sedat AĞANŞubat 2006, 78 sayfaBu çalışmada, C bandında (1525-1565 nm) çalışan ileri yönde pompalanmışbir erbiyum katkılı fiber yükseltecin (EDFA) kazanç, gürültü faktörü ve ASE gücüdeğişimlerini; fiber boyu, pompa giriş gücü, sinyal giriş gücü ve erbiyum (Er+3)katkılama oranının birer fonksiyonu olarak karakterize eden oran ve yayınımdenklemleri, nümerik yollarla çözülerek Matlab yazılım programı ortamındadeğerlendirilmiş, elde edilen sonuçlar grafiksel olarak görüntülenmiş ve analizedilmiştir.Yapılan analizlerle; parametreleri verilen örnek bir EDFA'nın değişenparametrelere verdiği tepkiler gözlemlenmiş, kazanç ve gürültü performansıihakkında daha gerçekçi yorumlara ulaşılması sağlanmıştır. Böylece yapılacak EDFAtasarımı için katkıda bulunulması düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF ERBIUM DOPED FIBER AMPLIFIER (EDFA)CHARACTERISTICSKILIÇ, FerhatKırıkkale UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical-Electronical, M. Sc. ThesisSupervisor : Asst. Prof. Dr. Ertuğrul ÇAMVice Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sedat AĞANFebruary 2006, 78 pagesIn this study, propagation and rate equations which characterize gain, noisefigure and ASE power variations of a forward pumped erbium doped fiber amplifier(EDFA) operating in C-band (1525-1565 nm) as a functions of fiber length, injectedpump power, signal input power and Er+3 doping density have been investigated withsolving numerical methods by using Matlab software program, obtaining resultsgraphically were imagened and analized.With doing analyses; reactions to varying parameters of an typical EDFAwere observed, reaching more realistic interpretations about gain and noiseiiiperformans were provided. Thus EDFA to be designed was expected to becontributed for production.