Temel tasarımında etkin parametrelerin belirlenmesi
Determination of active parameters at foundation design
- Tez No: 184306
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLAY KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar metodu, elastik zemin parametreleri, gerilme-deformasyon ilişkisi, Finite element, elastic soil parameters, stress-deformation relation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
iiÖZETBu çalışmada, elastik zemin tabakalarından oluşan bir zemin sistemi üzerine oturanbir radye temel modellenmiş ve tabakalı zemine ait parametre değişimlerinin, radyetemelin gerilme ve deformasyon durumlarına etkisi incelenmiştir. Çözüm yöntemiolarak yaklaşık çözüm metotlarından ? sonlu elemanlar yöntemi ? kullanılmıştır.SAP2000 bilgisayar programı kullanılarak oluşturulan sonlu elemanlar ağında karesonlu eleman şekli seçilmiş ve elastik zemin ? solid ? eleman olarak tanımlanarakzeminin plağa etkisi araştırılmıştır.Uygulamada, elastik zemin üzerinde ince plak olarak radye temel düşünülebilir.Elastik zemin durumu göz önüne alınmazsa bu model nervürlü plaklar ya da asmolendöşemeler için de kullanılabilir. Dış yük olarak plağın kendi ağırlığı ve yapıdangeldiği varsayılan tekil kolon yükleriyle momentler göz önüne alınmıştır. Modeldekullanılan zemin parametreleri değiştirilerek elde edilen, radye temele ait, gerilme vedeformasyon grafikleri karşılaştırılmış ve incelenen parametreler arasında temeltasarımında en etkili olanı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTIn this study, a mat foundation is modelled on a soil system composed ofelastic soil layers, and is examined the effect of parametric changes layered soil inthe condition of stres and deformation of mat foundation. Finite element process isused as a solution from approximate solution methods. Finite square element shape ischosen in finite elements net composed by using SAP2000 computer programme andeffect of soil to the plate is researched by identifying elastic soil as a solid.During the application, the thin plate on the elastic soil can be thought as amat foundation. This model can be used for ribbed slabs if it isn?t paid attention tothe situation of the elastic soil. Self weight of the plate and single coloumn loadsupposed to come from structure and moments are taken as external load. The stresand deformation graphics belonging to mat foundation are compared which isobtained by changing soil parameters used in the model ans is determined which oneis most effective in mat project between the examined parameters.