Batı Karadeniz bölgesi bazı göllerinin avifaunası
Avifauna of some lakes in Western Black Sea region
  1. Tez No: 184315
  2. Yazar: ALİ UZUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF AYVAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Karadeniz Bölgesi, Kuşlar, Avifauna, Acarlar Gölü, Büyük Akgöl, Küçük Akgöl, Poyrazlar Gölü, Sülüklü Göl, Black Sea Region, Birds, Avifauna, Lake Acarlar, Büyük Akgöl, Küçük Akgöl, Lake Poyrazlar, Lake Sülüklü
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
IIÖZETBatı Karadeniz Bölgesi biyoçeşitlilik açısından önemli sulak alanlar içermektedir.Acarlar, Büyük Akgöl, Küçük Akgöl, Poyrazlar ve Sülüklü göllerinde 2001-2003yıllarında gerçekleştirilen çalışmada 17 takıma ait 42 familyadan 190 kuş türübelirlenmiştir. Takımlara göre türlerin sayısal dağılımı; Podicipediformes 5,Pelecaniformes 1, Ciconiiformes 12, Anseriformes 18, Accipitriformes 13,Falconiformes 2, Galliformes 2, Gruiformes 3, Charadriiformes 26, Columbiformes4, Cuculiformes 1, Strigiformes 4, Caprimulgiformes 1, Apodiformes 2,Coraciiformes 3, Piciformes 5 ve Passeriformes 88 olarak belirlenmiştir.Araştırma sahasında; 58 yerli, 35 yaz göçmeni, 27 kış göçmeni tür belirlenmiştir.Geri kalan 70 türün ise göllerde farklı statülere sahip olduğu tespit edilmiştir.Türlerin; 28'i A.2, 34'ü A.3, 28'i A.4, 6'sı A.1.2, 10'u B.2, 8'i B.3 korumastatüsünde yer almaktadır. 76 tür ise tehlike altında değildir.Çalışma sahasında en baskın takım Passeriformes iken Pelecaniformes,Cuculiformes, Caprimulgiformes takımlarının baskınlığı en az bulunmuştur.Türsayısı Acarlar Gölü'nde 178, Büyük Akgöl'de 159, Küçük Akgöl'de 133, PoyrazlarGölü'nde 154 ve Sülüklü Göl'de 68 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada Acarlar-Büyük Akgöl ve Büyük Akgöl-Poyrazlar göllerinin en fazla, Büyük Akgöl-Sülüklügöllerinin en az benzerlik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IIIABSTRACTWest parts of the Black Sea Region includes many wetlands which are importantareas for biodiversity. A total of 190 bird species of 42 families belonging to 17 ordohave been determined in Acarlar, Büyük Akgöl, Küçük Akgöl, Poyrazlar andSülüklü Lakes as a result of investigations performed in 2001-2003. The number ofthe species for each ordo is as follows; Podicipediformes 5, Pelecaniformes 1,Ciconiiformes 12, Anseriformes 18, Accipitriformes 13, Falconiformes 2,Galliformes 2, Gruiformes 3, Charadriiformes 26, Columbiformes 4, Cuculiformes 1,Strigiformes 4, Caprimulgiformes 1, Apodiformes 2, Coraciiformes 3, Piciformes 5and Passeriformes 88.58 residential, 35 summer migrantory and 27 winter migrantory have been counted inthe research area. The remaining 70 species have been defined to be in differentstatus at the lakes. 28 of the species are in A.2 , 34 in A.3, 28 in A.4, 6 in A.1.2 , 10in B.2 and 8 of them are in B.3 protection status. 76 of the species are not in danger.As it is mentioned above, in the research areas Passeriformes is the most dominantordo, while Pelecaniformes, Cuculiformes and Caprimulgiformes are the least. Thenumber of the species are recorded as 178 in Acarlar, 159 in Büyük Akgöl, 133 inKüçük Akgöl, 154 in Poyrazlar and 68 in Sülüklü lakes. Acording to the conclusions,Acarlar-Büyük Akgöl and Büyük Akgöl-Poyrazlar seems to be the most similarlakes. Among the lakes, Büyük Akgöl-Sülüklü are the least similar ones.