Bayburt ili merkez ilçede içme sularında enterohemorajik Escherichia coli O157:H7'nin araştırılması
The investigation of enterohemorrhagic Escherichia coli O157:H7 in central Bayburt
  1. Tez No: 184325
  2. Yazar: YASEMİN ÖZTELLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜGE TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: İçme suyu, Enterohemorajik, Escherichia coli, EHEC, O157:H7, Drinking water, Enterohaemorrhagic, Escherichia coli, EHEC, O157:H7
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETEscherichia coli O157:H7 ilk defa 1982'de insan patojeni olaraktanımlanmıştır.İnsanlara kontamine olmuş gıda ve su yoluyla ya da doğrudan infekteolmuş insanlardan ve hayvanlardan geçebilir.E.coli bir veya iki Shiga toksin üretmeyeteneğine sahiptir.İnsanlarda hemorajik kolit, hemolitik üremik sendrom vetrombotik trombositopenik purpuraya neden olur.Bu çalışmada Bayburt il merkezindeki içme sularında E.coli O157:H7 varlığıaraştırılmıştır.Toplam 200 adet içme suyu numunesi toplanmıştır.Koliformbakterilerin araştırılması için En Muhtemel Sayım (EMS) metodukullanılmıştır.Eosine Methylene blue (EMB) besiyeri selektif zenginleştirici besiyeriolarak kullanılmıştır.E.coli bakterisinin tanımlanması için İMVC test sistemiuygulanmıştır. Pozitif olan örnekler O157:H7 serotipinin tanımlanmasıu içinSorbitollü MacConkey (SMAC) besiyerine ekilmiştir.SMAC besiyeri cefixime vetellurite ile modifiye edilerek (CT-SMAC) kullanılmıştır. Bu besiyerinde 37ºC'de 46saat inkübasyondan sonra E.coli O157:H7 serotipi için pozitif sonuç bulunamamıştır.Enterohemorajik E.coli için incelemeye alınan 200 adet içme suyu numunesinde bubakteriye rastlanamazken 6 adet su örneğinde koliform grubu bakteri bulunmuştur.İçme sularında bakteri bulunmaması gerektiğinden,Bayburt il merkezinde kullanılansuların daha sıkı kontrollerinin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEscherichia coli O157:H7 was first identified as a human patojen in 1982. It can betransmitted to human through contaminated water or direct contact with infectedpeople and animals. It has the ability to produce one or two shiga toxins. It can causehemorrhagic colitis, hemolytic uremic syndrome and thrombotic thrombocytopenicpurpura in human.In this study the occurence of E.coli O157:H7 was investigated in central Bayburt.Atotal of 200 samples were collected.Eosin Methylene Blue (EMB) agar was used asselective enrichment medium.IMVC test system was used for the identification ofE.coli. For identification of O157:H7, the sample that is positive for E.coli wasinoculated onto Sorbitol MacConkey (SMAC) agar. SMAC medium was modifiedwith cefixime and tellurite (CT-SMAC) to avoid contamination of the other bacteria.After incubation at 37ºC for 48 hours, E.coli O157:H7 serotype was not detected.Although Enterohaemorrhagic E.coli was not found, 6 positive results were detectedfor coliform bacteria in 200 drinking water samples.Because drinking water shouldnot contain any bacteria, it was concluded that the inspection of drinking water incentral Bayburt must be done regularly.