Extensible markup language (XML) in electronic government: Some exemplary scenarios
Elektronik devlette genişletilebilir biçimleme dili (XML): Bazı örnek senaryolar
  1. Tez No: 184443
  2. Yazar: AYIŞIĞI BAŞAK SEVDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAROL AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Genişletilebilir Biçimleme Dili (XML), Elektronik Devlet (e-devlet), Web servisleri.v, Extensible Markup Language (XML), Electronic Government (e-government), Web services.iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETELEKTRONİK DEVLETTE GENİŞLETİLEBİLİRBİÇİMLEME DİLİ (XML) : BAZI ÖRNEK SENARYOLARAyışığı B. SevdikBilgisayar Mühendisliği, Yüksek LisansTez Yöneticisi: Prof. Dr. Varol AkmanOcak, 2004Son on ila yirmi yılda bilişim teknolojisi, Internet'in hayatımızın vazgeçilmez birerparçası olmasından da anlaşılabileceği gibi, muazzam bir şekilde gelişmiştir. Internet'inhayatımızın her alanına girmesiyle enformasyon ve bilgi çağında yaşadığımızsöylenmektedir. Fakat bilgiyle diğerlerine göre daha düzenli şekilde uğraşmasınarağmen bir kurum var ki, bilişim teknolojilerindeki bu gelişmelerdenfaydalanmamaktadır. Çalışma çarkının her evresinde veri ile uğraşan ve yeni bilgi üretenbu kurum devlet kurumudur. Bilişim teknolojisindeki gelişmelerin devlete uygulanmasıkarşımıza ?elektronik devlet? ya da kısaca ?e-devlet? kavramını çıkarmaktadır.Gelişmekte olan bilişim teknolojilerinden biri de Genişletilebilir Biçimleme Dili(XML)'dir. XML'in ortaya çıkması platformdan-bağımsız, makine tarafındanokunabilir, yapısal veri değişimi sağlayarak, Web adını verdiğimiz evrensel bilgihavuzuna hem bir bilgi boyutu, hem de servis boyutu getirmiştir. Hızlı bir şekildeWeb'in veri değişim standardı haline gelmesiyle, iş ve araştırma çevreleri halihazırdaXML'i ve bağıntılı Web servislerini kullanmaktadır. O halde devleti elektronik devletedönüştürmek için neden yeni bilişim teknolojileri arasından XML seçilmesin?XML, devletten-devlete hizmetlerde birlikte-işlerlik, devletten-vatandaşa hizmetlerdedaha vatandaş-yanlısı bir bakış açısı ve daha kolay, platformdan-bağımsız erişim, vedevletten-iş dünyasına hizmetlerde verimlilik sağlamak için kullanılabilir. Böylelikle,geleneksel devleti daha üretken, kağıtsız elektronik devlete dönüştürür. Bu araştırmadaXML'in ?elektronik devlet? kavramına uygulanması incelenmektedir. Bazı örnek e-devlet senaryoları ve bunların uygulanmasında XML'in nasıl kullanılabileceği, XML'ine-devlette kullanımının avantaj ve dezavantajları tartışılarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEXTENSIBLE MARKUP LANGUAGE (XML) INELECTRONIC GOVERNMENT: SOME EXEMPLARYSCENARIOSAyışığı B. SevdikM.S. in Computer EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Varol AkmanJanuary, 2004In the last decade or two, information technology (IT) has evolved remarkably as can beperceived by the fact that the Internet has become an indispensable part of our lives.With the advent of the Internet in almost every aspect of our lives, we are said to beliving in the information and knowledge age. However, there is one institution that is notmaking use of these developments in IT, despite the fact that it is the one which dealswith information more regularly than any other. This institution that handles data andproduces new information in every aspect of its work cycle is the government. Hence,applying the advances in information technology to the government, brings before us theconcept of ?electronic government? or as it is briefly called ?e-government?.One of the evolving information technologies is the Extensible Markup Language(XML). The advent of XML has brought both a knowledge dimension and a servicedimension to the universal information repository we call the Web, enabling platform-independent, machine-readable, structured data exchange. As it has quickly become thedata exchange standard of the Web, the business and research communities are readilymaking use of XML and related Web services. Why not pick XML amongst the newinformation technologies to transfer the government into an e-government?XML can be used to achieve interoperability in government-to-government services, amore citizen-centric approach and easier, platform-independent access in government-to-citizen services, and efficiency in government-to-business services; thus,transforming the traditional government into a more productive, paperless electronicgovernment. In this research we explore the application of XML to the ?e-government?concept. We present some exemplary e-government scenarios and show how XML canbe used to implement them as we discuss the advantages and disadvantages of usingXML in e-government.