Animation of dressed virtual humans
Giydirilmiş insan modellerinin animasyonu
- Tez No: 184444
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜÇ, YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: mass-spring model, garment design, garment simulation, collision han-dling, cloth.iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
üOZETË ËË Ëş Ë ËË ËGIYDIRILMIS INSAN MODELLERININ ANIMASYONUËIlknur Kaynar KabulBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uü ucTez Yüneticileri: Prof. Dr. Bülent Ozgüş veo uYrd. Doş. Dr. UËur Güdükbayc g uuTemmuz, 2004Bu şalışmada, kıyafet giydirilmiş insan modelinin değişik hareket bişimleriylecs s gs cübenzetimini sağlayan bir sistem sunulmaktadır. Onerilen sistem uş modüldeng üc uoluşmaktadır: Vücut hareketleri modülü, kıyafet tasarım modülü, kıyafet ben-s u uu uuzetim modülü. Vücut hareketleri modülü, kullanıcının her vücut parşası işinuu u uu u c cfarklı hareket şablonlarını düzenlemesini ve büylece şeşitli hareket bişimlerinis u o cs ctasarlamasını sağlamaktadır. Kıyafet tasarım modülü, kıyafet modellerining uuoluşturulmasını, ülşulerinin belirlenmesini ve parşacık şıkarılmasıyla kesilmesinis o cü c cişermektedir. Kıyafetin insan modeli uzerine giydirilmesi, kumaşın deforme ol-c ü sması ve şakışmaların ele alınması sırasında kıyafet parşalarının dikilmesi ilecs cyapılmaktadır. Kıyafet benzetim modülü kıyafet giymiş insan modelinin hareketuu settirilmesini sağlamaktadır. Bu modüldeki en ünemli problem hareketli insang u omodeli ile kıyafet modeli arasındaki şakışmaların ele alınması ve ünlenmesidir.cs oBu şalışmada bu problem uzerinde durulmaktadır. Cakışmaların belirlenmesin-cs ü şsdeki hesaplamalar insan ve kumaş modelleri işin kısıtlayan hacimler kullanılmasıs cyoluyla azaltılmıştır. Ayrıca kenar-kenar kesişimlerinin hesaplanmasını ünlemeks s oişin insan vücudu uzerinde küşuk bir hacim oluşturulmuştur. Cakışmalarınc u ü uc ü s s şsünlenmesi işin kumaş parşacığı ile uşgen düzlemi arasındaki uzaklığa ve parşacığıno c s cg üc u g cguşgene güre pozisyonuna bağlı olarak ceza kuvvetleri ve sınırlamalar uygu-üc o glanmıştır. Gerşekleştirilen sistem ile oluşturulan gürsel sonuşlar ve başarıms c s s o c ssonuşları tezde sunulmuştur.c sAnahtar süzcükler : kütle-yay sistemleri, kıyafet tasarımı, kıyafet benzetimi,ou uşarpışma testi, kumaş.c s siv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTANIMATION OF DRESSED VIRTUAL HUMANSËIlknur Kaynar KabulM.S. in Computer Engineeringü uşSupervisors: Prof. Dr. Bülent Ozgüc anduAssist. Prof. Dr. Uğur Güdükbayg uuJuly, 2004In this study, we present a system that enables the simulation of a dressedvirtual human with diï¬erent motion behaviors. The proposed system is composedof three modules: human body motion module, garment design module, andgarment simulation module. The human body motion module enables the userto design diï¬erent motion behaviors by adjusting the motion patterns for eachbody part. The garment design module consists of creating garment patterns,setting their sizes, and cutting them by removing particles. The adjustment ofgarment patterns onto human body is achieved by seaming garment patternswhile applying cloth deformation and collision handling. Garment simulationmodule provides animation of virtual humans with the garments on. The mainproblem in garment simulation is collision handling between the animated virtualhuman and its garments. This study focuses on this problem. Collision detectioncalculations are reduced by using bounding volumes for both virtual human andgarments. In addition, for avoiding edge-edge collision detection, a heuristic thatconstructs a very thin volume around the human body is applied. For the collisionresponse, penalty forces and constraints are applied depending on the distancebetween the particle and the triangle?s plane, and the particle?s position withrespect to triangle. Visual results and performance experiments produced by theimplementation are presented.