Mimari tasarım ve ekoloji
Architectural design and ecology
  1. Tez No: 184480
  2. Yazar: BURCU BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH PAKDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik yapı, çevre, enerji, ekoloji, yenilenebilir enerji kaynakları.x, Ecological building, environment, energy, ecology, renewable energy resources.xi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZETYirminci yüzyılda özellikle teknolojide ya anan geli meler ve enerji kullanımındaki artı lameydana gelen çevre kirlili i, dünyadaki ekolojik dengede geri dönü ü olmayan tahribatlaraneden olmaktadır. Kullanılan fosil enerji kaynaklarının çevre kirlili ine neden olmalarıyanında, yakın gelecekte tükenecek olmaları da, insano lunu yenilenebilir enerji kaynaklarınayöneltmektedir.Dünyada enerji tüketiminin yakla ık yarısının binalarda kullanılıyor olması, ekolojik yapıtasarımlarının önemini arttırmaktadır. Binalarda kullanılan enerjinin, binanın tasarımözellikleri ve binaya entegre edilecek yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmayısa layan sistemlerle en aza indirilmesi, dünyada ya anan çevre kirlili ine kar ı alınacaktedbirlerdendir.Çevre sorunları ve bu sorunların nedenlerinin ara tırılarak, sa lıklı bir çevrede ya amınsüreklili inin sa lanması açısından, ekolojik yapıların öneminin belirlenmesi önemta ımaktadır.Çalı ma, çevre-enerji-ekoloji kavramlarının tanımları, ya anan çevre sorunlarının nedenleri vesorunlara önerilebilecek çözümleri, ekolojik yapı yakla ımları, tasarım kriterleri veuygulamaları ile Türkiye'de ekolojik yapıların, yenilenebilir enerji kaynakları açısındanuygulanabilirli inin belirlenmesi amacıyla, Türkiye'deki yenilenebilir enerji kaynaklarıpotansiyeli hakkında bilgileri kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn 20th century, especially developments by technology and increase in the use of energy,cause environmental pollution and it becomes a reason of destruction in ecological system.Human being orientes to renewable energy resources because of environmental pollutioncausing by using of fossil energy resources also being exhausted of them.Ecological building desing becomes more important in the world because, approximately thehalf of consumption in use of energy is in the buildings. The design of building and thesystems which use the renewable energy to produce energy for using in the building wouldreduce the energy requirement, and this would be a precaution for the enviromental pollution.Within the environmental problems and reasons of them, it?s important to specify theimportance of ecological buildings, in case of living in healthy environment continiously.The study includes description of environment-energy-ecology terms, the reasons ofenvironmental problems with possible answer proposals, approaches to ecological buildings,desing criterions and appliances, the potential of renewable energy resources in Türkiye, todeterminate if it?s possible to build ecological buildings that use these resources.