Ekolojik ve High Tech mimari tasarım ilkeleri bağlamında 2000 yılı sonrası norman foster yapıları
Buildings of norman foster after the year 2000 in the context of principles of High Tech and ecological architectural design
  1. Tez No: 323139
  2. Yazar: ÜNAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET IRKLI ERYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik Tasarım, High Tech Mimarlık, Norman Foster, 2000 Yılı Sonrası, Ecological Design, High Tech Architecture, Norman Foster, After the Year 2000
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
21. yüzyılın başlarında bulunduğumuz bugünlerde, özellikle teknolojik alanda gelişmiş ve nüfus yoğunluğu fazla olan bölgelerde; enerji tüketiminin, yapılaşmanın ve çevre kirliliğinin artışı, bu bölgelerdeki en önemli enerji ve çevre sorunlarının başında gelmektedir. Dünyada üretilen enerjinin %50'sinin yapı sektörü için kullanıldığını göz önüne aldığımızda, ekolojik mimarlık kavramının ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi çok daha net bir şekilde anlaşılmaktadır.Çalışma dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde; yapılan çalışmanın amacı, tez konusu bağlamında kurulan hipotezi, yapılan literatür taraması sonucunda yararlanılan kaynakların ve daha önceden hazırlanmış olan benzer çalışmaların özetleri yer almaktadır. İkinci bölümde; High Tech ve ekolojik mimarlık kavramları, özellikleri ve tasarım ilkeleri anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde; Norman Foster'ın yaşamı ve mimari kişiliği, High Tech ve ekolojik mimarlık ile ilişkisi ve geçmiş yıllarda tasarlamış olduğu önemli yapılar yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise; Foster'ın 2000 yılı sonrası uygulamış olduğu yedi adet projesi, mimari tasarım özellikleri ile High Tech ve ekolojik mimarlık ilkeleri bağlamında anlatılmaktadır.Ekolojik ve High Tech mimarlık tasarım ilkeleri bağlamında hazırlanan bu tezde; dünya genelinde yaşanan nüfus artışı ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla büyüyen enerji ihtiyacını azaltabilen, güneş ve rüzgar enerjisinden maksimum seviyede yararlanabilen, aynı zamanda ekosisteme ve iklime duyarlı olabilen yapılar üretebilmek için mimari tasarımlarda alabileceğimiz kararlar ile kullanabileceğimiz sistemler, Foster'ın 2000 yılı sonrası uygulamış olduğu yedi adet projesi üzerinden değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Growing energy consumption, growing structuring and the increase of environmental pollution are the most seen problems in the beginning of 21st century. When we note that the half of the energy in the world is used for building, so that ecological architecture and renewable energy are very important.This work consists of four parts. In the first chapter exist the aim of the work, the hypothesis of the subject, a summary of references and similar studies. In the second chapter; High Tech and ecological architectural concepts,features and design principles are explained. In the third chapter; Norman Foster's life, his architectural personality, his affiliation with High Tech and ecological architecture reported. In the fourth chapter; seven projects of Foster which built after the year 2000 are described with features of architectural design, principles of High Tech and ecological architecture.This thesis is prepared with principles of High Tech and ecological architecture. Many important systems are evaluated according to seven projects of Foster that were managed after the year 2000 in this thesis. These systems are used to reduce the growing energy requirements, to make maximum profits from solar and wind power, to produce buildings which are sensible to ecosystem and climate.