Critical evaluation of architecture from the ecological perspective and ecological strategies for architectural design
Ekolojik bakış açısından mimarinin eleştirel değerlendirmesi ve mimari tasarım için ekolojik stratejiler
  1. Tez No: 75643
  2. Yazar: İZZET ÖZKERESTECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, ekosistem, sürdürebilirlik, ekolojik tasarım, insan ekosistemleri.ekolojik mimarlık. vı, ecology, ecosystem, sustainability, ecological design, human ecosystems, ecological architecture
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Tez mimari tasarımı ekolojik bakış açısından değerlendirmektedir. Ekolojik bakış açısı, mimari düşünce ve pratiğe hem doğa-mimarlık-insan üçlüsü kurgusunun mekansal birim tasarımları ve felsefi sorguları hem de binaların ve yapı çevrelerinin barınma fonksiyonu açısından bakar. Mekansal birimlerin tasarımları, çevrenin kavramsal çerçevesi ve felsefi boyutları açısından ekolojik ve ekosistematik düşünce, mimari tasarım için bilimsel ve nortatif kuramlar sağlar. Ekolojik düşünce çevrenin değişik ölçeklerdeki kurgulanmasını insan ekosistemleri olarak kavrar. Bina ve çevresinin de bir insan ekosistemi olarak kavramsallaştırılması, ekosistemik bakış açısından değerlendirilmesini gerektirir. Bu değerlendirme, bilimsel ekosistem anlayışının mimari süreç ve ürünlere uygulanmasını yani yöresel, yapısal ve işlevsel düzenler içindeki sistemler olarak algılanmasını içerir. Bu yaklaşım hem tasarlanmış sistemlerin elemanlarını (burada binalar) ve daha da önemlisi ekolojik düşüncenin canalıcı noktası olan sistemler içi ve arası ilşkilerin öne çıkmasını sağlar. Ekolojik düşüncenin politikasını oluşturan çevrecilik ve sürdürülebilirlik düşünceleri kendi dinamikleri içinde sürekli yenilenirler. Bu yenilemenin mimariye nasıl yansıdığı tez kapsamında yer almaktadır. Tasarımalanında ekoloji ve teknik sürdürebilirlik olarak ayrılan düşünce ve pratikler tasarım alanları için genel olarak, mimari için detaylı olarak tezin ana temasını oluşturur. Son olarak çalışma, örneklerle, ekolojik prensiplerin mimariye aktarılamasını ve uygulanabilirliğini araştırır.
Özet (Çeviri)
The thesis evaluates architectural design from the ecological perspective, viewing architectural practice both from the construction of nature-architecture-man trilogy as spatial units and philosophical inquires, and also from the operations of buildings and built environments functioning as shelter. Ecological and ecosystematic thinking, as studies of spatial units, conceptual frameworks and philosophical dimensions of environments, provide scientific and normative theories for architectural design. Ecological thinking understands the conception of environment in different scales as human ecosystems. Building and its environment, and its overall conception as an architectural product, which can also be conceived as a human ecosystem, need an evaluation from the ecosystematic point of view. This evaluation is done by applying scientific understanding of ecosystems to architectural processes and products, that is viewing them in systems having locational-structural-functional orders. This approach highlights both the importances of the elements of the designed systems (in this case buildings) and the relations within the systems which is a crucial point in ecological thinking.Environmentalism and sustainability, which are politics in the background, regenerate themselves within their own dynamics. The thesis investigates how these changes are reflected in architecture. The technologically and ecologically sustained thinking and practices in the design fields generally and architecture specifically, are the main focus of the thesis. Lastly, the study searches how ecological principles can be applied on architecture with case studies.