Regenerator placement in optical networks
Optik ağlarda rejeneratör konumlandırılması
  1. Tez No: 184516
  2. Yazar: ONUR ÖZKÖK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OYA EKİN KARAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: optical networks, regenerator placement, branch and bound algorithm, working and restoration path design
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
üOZET˙ ğ üOPTIK AGLARDA REJENERATORKONUMLANDIRILMASIüoOnur OzkükEndüstri Mühendisliği, Yüksek Lisansu u g uTez Yüneticisi: Yard. Doş. Dr. Oya Ekin Karaşano c sOcak, 2004Kullanıcı sayısındaki ve modern uygulamaların kullandığı kaynaklardaki artış,g sinternet uzerindeki trafikte hızlı bir büyümeye yol aşmıştır. Optik ağlar, dahaü uu cs gşok veriyi, daha hızlı ve daha güvenli şekilde iletme imkanı sunmaktadır. Fiberc u soptik kabloların, geleneksel bakır tellere güre bu avantajları vardır. Bu nedenleooptik ağların geniş bir uygulama alanı bulması beklenmektedir.g sAncak, optik ağlarda bazı fiziksel uyumsuzluklar ve optik katman kısıtlarıgvardır. Bunlardan biri, optik sinyallerin menzilini kısıtlayan sinyal zayıflamasıdır.Sinyaller iletim sırasında zayıflamakta ve belli bir eşik değerinin altındas gkullanılmaz hale gelmektedir. Bunu ünlemek işin optik sinyalleri yenideno cgüşlendirebilen rejeneratürler kullanılmaktadır. Sinyal rejenerasyonu maliyetliuc obir işlem olduğundan, optik ağlarda kullanılan rejeneratür sayısını azaltmaks g g oünemlidir.oAğın güvenilirliğini artırmak işin, ağ uzerindeki her dügum şifti arasında ikig u g c g uğ ü cayrık yol bulunmalıdır. Büylece, şalışan yol uzerindeki bir ayrıt veri iletimindeo cs übaşarısız olursa, onarım yolu kullanılarak veri hedefine iletilebilinir. Bütün bus uugereklilikleri güz ününe alarak hangi düğumlere rejeneratür yerleştireleceğini be-o ou ug ü o s glirlemek ünemli bir karardır.oBu tez şalşmasında, onarımlı optik ağlarda sinyal rejeneratürleri konum-cs g olandırılması problemi uzerinde şalışmaktayız. Bu problem işin bir tamsayılıü cs cdoğrusal karar modeli geliştirilmiştir. Ancak modelin boyutunun şok büyük ol-g s s c uuması ve modeldeki başka sorunlar nedeniyle, modelin büyük ağlarda kullanılmasıs uu gpratik değildir. Bu nedenle, problemin şüzümü işin hızlı şalışan sezgisel bir al-g co u u c csgoritma ünerilmiştir. Belirli dügumlere rejeneratür yerleştirilmesini işeren biro s uğü o s c˙şüzüm kümesinin olurluğunu kontrol eden uc farklı yüntem ünerilmiştir. Ilaveten,co u u g üş o o svviünerilen sezgisel algoritmayı da kullanarak eniyi şozümü bulan bir dal-sınır al-o cü u ugoritması geliştirilmiştir. Hem sezgisel algoritmaların, hem de dal-sınır algorit-s smasının performansları, konumlandırılan rejeneratür sayısı ve şüzüm zamanlarıo co uaşısından değerlendirilmiştir.c g sAnahtar süzcükler : optik ağlar, rejeneratür konumlandırılması, dal-sınır algorit-ou g oması, aktif ve onarım yolları tasarımı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTREGENERATOR PLACEMENT IN OPTICALNETWORKSüoOnur OzkükM.S. in Industrial EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. Oya Ekin KaraşansJanuary, 2004Increase in the number of users and resources consumed by modern applicationsresults in an explosive growth in the traffic on the Internet. Optical networkswith higher bandwidths offer faster and more reliable transmission of data andallows transmission of more data. Fiber optical cables have these advantages overthe traditional copper wires. So it is expected that optical networks will have awide application area.However, there are some physical impairments and optical layer constraintsin optical networks. One of these is signal degradation which limits the range ofoptical signals. Signals are degraded during transmission and below a thresholdthe signals become useless. In order to prevent this, regenerators which arecapable of re-amplifying optical signals are used. Since regeneration is a costlyprocess, it is important to decrease the number of regenerators used in an opticalnetwork.To increase the reliability of the network, two edge-disjoint paths betweeneach terminal on the network are to be constructed. So the second path couldbe used in case of a failure in transmitting data on an edge of the first path.Considering these requirements, selecting the nodes on which regenerators are tobe placed is an important decision.In this thesis, we discuss the problem of placing signal regenerators on opticalnetworks with restoration. An integer linear program is formulated for this prob-lem. Due to the huge size and other problems of the formulation, it is impracticalto use it on large networks. For this reason, a fast heuristic algorithm is proposedto solve this problem. Three methods are proposed to check the feasibility whena fixed set of regenerators are placed on specific nodes. Additionally, a branchand bound algorithm which employs the proposed heuristic is developed to findiiiivthe optimal solution of our problem. Performance of both the heuristics andthe branch and bound method are evaluated in terms of number of regeneratorsplaced and solution times of the algorithms.