Investigations of the human factor and the organization types in construction sector
İnşaat sektöründe organizasyonun ve insan faktörünün incelenmesi
  1. Tez No: 184520
  2. Yazar: ERSEL GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KIRHAN DADAŞBİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Şantiye, İnsan Kaynakları, Performans Değerlendirmesi, Çevre güvenliği ve sağlık, İşin tanımlanması .VIII, Site, Human Resources, Performance Evaluation, Environmental Safetyand Health, Job Description.X
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZETTüm dünya da olduğu gibi yurdumuzda da inşaat sektörü büyüyen ihtiyacaparalel olarak gelişmektedir. Gelişen teknolojiye paralel olarak yeni sistemlerkullanılmış ve teknolojinin desteği daha da artmıştır. Bunlarla beraber insanın inşaatfaaliyetlerindeki katkısı hala en önemli faktörlerden birisi olarak kalmıştır.Bu tezin amacı büyük bir şirketin önceki tecrübeleri ile Orta Avrupa OtoyoluProjesinde insan faktörüne olan ihtiyacının profesyonel anlamda incelenmesidir.Bu inceleme ile birlikte bir şantiyede insan gücünün ve organizasyonunöneminin ne demek olduğu da incelenmiş olacaktır.Otoyol projesi olması itibariyle diğer inşaat işlerine göre daha az kalem iş olması,incelemelerin bu proje üzerinde yapılmasına neden olmuştur. Bu sayede yapımaşamasında insan faktörünün rolü ve etkinliği hakkında daha sağlam fikir sahibiolmak mümkün olabilmektedir. Ayrıca ele alınan firmanın büyük, deneyimli ve başarılıbir firma olması ve böyle bir araştırma için verilerini kullanmamıza izin vermesi de buseçime etki eden bir faktördür.Tüm sektörler için işletmelerin başarı faktörleri üzerinde sayısız çalışma olmasınarağmen inşaat sektörüne ait fazla çalışma olmaması, inşaat sektöründe öncedentahminlerde bulunmanın zorluğundandır. Bu yüzden her proje kendi içindeincelenmelidir. Analizi yapılmak üzere seçilen proje, tüm verileri rahatlıklaincelenebilecek, büyük bir proje olması açısından incelenmek üzere seçilmiştir.Tüm bu felsefeler ışığında, bu tezde, Orta Avrupa'da Türk Amerikan ortaklığı ileyapılan bir otoyolun incelenmesi ve bu incelemenin ışığında insan faktörününirdelemesi yapılmıştır.İlk bolümde tezin amaçları ve metodu anlatılmıştır.VIIİkinci bolümde, inşaat sektöründe insan faktörünün insan kaynakları yönetimialanındaki açılımı ve bunun organizasyonlar ve ulaşılmaya çalışılan amaçlar ile olanbağlantıları incelenmiştir.Uçüncü bölümde, önce şantiyenin çeşitli bölümlerinde görev alacak kişilerinkimler olduğu tanımlanmış, ardından da bazı önemli personelin sahip olmasıgereken nitelikler belirtilmiştir. Bu inceleme sırasında, her şantiye için geçerliolabilecek organizasyon ve bu organizasyonu oluşturan insan kaynaklarının uygunolarak seçilmesi de incelenmiştir.Bir sonraki aşamada, bu şantiyeden elde edilen deneyimler ışığında, şantiyedekimevcut aktiviteler incelenmiştir.Son bolümde ise, yer ve zaman ne olursa olsun insan faktörünün tüm inşaatfaaliyetlerinde ön planda olduğuna değinilmiştir. Bununla beraber, başarılı olmakiçin doğru insanların doğru yerde çalıştırılması ve organizasyonun gerekliliğivurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYParallel to the increasing demand, the construction sector in our country is continuingto develop as it is in the whole world. By the developing technology, new systems arestarted to be used. With this the human contribution still remains one of the mostimportant factors.The object of this thesis is to analyze the need of a big construction company?s tohuman factor professionally. By this we would have a chance to see what is thehuman factor and the importance of the organization in a site.I have made my studies particularly on this project because it has less items to bedone rather than other types of construction projects. By this we would be having aclearer idea on the human factor and its importance. Moreover another reason wasthe firms who is in charge in this project is a big, experienced, and successful firmand they have shared their datas about the project with us.Although there are lots of studies made on the success factors of the firms there arenot many on the construction sector. That is because it is very hard to makepredictions in the construction sector. Each project should be considered specifically.For this reason I am making a study on a big project that I can analyze.In this thesis we have made a study on a motorway in the middle Europe made by ajoint venture by a Turkish and an American firm with the help of the realitiesmentioned above.In the first section the aim of the study and the method has been described.In the second section human factor in the human resources management and itsrelations with the organizations and the goals to be reached has been studied.IXIn the third section the staff that are on duty through out a site has been stated andthe characteristics that are expected by a construction firm from some of the mostimportant staff has been given. While we were doing this we studied the organizationmodels that may be suitable for many sites and the human resources choices for thisparticular project.On the next section we focused on the activities on the site and the experiencesgained on this project.In the last section, it has been clarified that the human factor is very important forages, from the beginning of the construction history till today. More to this theimportance of using the right staff at the right position and the organizationhas beenmentioned.