Mobilya tasarımında metalin yeri
Metal in furniture design
  1. Tez No: 184521
  2. Yazar: S.SELHAN YALÇIN USAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAADET AYTİS
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya / Metal / Tasarım / Teknoloji / Psikoloji, Furniture / Design / Metal / Technology / Psychology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
VIÖZETMetal malzemelerden eski çağlardan bu yana pek çok alanın yanında mobilyayapımında da yararlanılmıştır. Çoğunlukla birleştirme elemanı, aksesuar ve taşıyıcıolarak kullanılan metaller, günümüzde tamamen bir mobilyayı oluşturmada dakullanılmaktadır. Tunç, altın, gümüş ve demir geçmiş dönemlerin, çelik vealüminyum ise günümüzün mobilya yapımında en çok kullanılan metalleridir.Metallerin işlenişi geçmiş dönemlerden bugüne çok büyük farklılıklartaşımamaktadır. Isıyla ergitilerek, kuvvet etkisiyle veya kesme, delme, aşındırmayöntemleriyle biçimlendirilebilirler. Ancak, teknolojinin ilerlemesi ve yeni üretimtekniklerinin, yeni malzemelerin -kompozitler, çeşitli alaşımlar- sürekli geliştirilmesiyeni biçimler oluşturulmasına da katkı sağlamaktadır.Mobilya üretiminde kullanılan metaller, teknolojik olanakları ve psikolojiketkileriyle endüstri, tasarımcı ve tüketici açısından tercih edilebilen malzemelerdir.Malzemenin biçimlendirme ve birleştirme kolaylıkları, standart ebatlardabulunabilmesi, dayanıklılığı, geri dönüştürülebilirliği güven vermektedir. Metallerpsikolojik olarak genellikle görkemi veya ileri teknolojiyi simgeler. Ancak hermetalin algılanışı ve teknolojik özellikleri farklı olabileceğinden malzemenin neredeve ne amaçla kullanılacağına bağlı olarak seçiminin yapılması önemlidir. Örneğin,hijyen gerektiren mekanlarda paslanmaz çelik, hafifliğin önemli olduğu mekanlardaalüminyum, görkemin vurgulanması istenen mekanlarda ise tunç veya altın tercihedilebilmektedir.Teknolojinin sürekli geliştirildiği, sınırların kalktığı, herşeyin büyük bir hızladeğişim içerisinde olduğu günümüz koşulları, mobilya tasarımını da etkilemektedir.Hızlı, sorunsuz ve ekonomik üretimin gerekliliği karşısında seri üretimkaçınılmazdır. Mobilya tasarımını artık teknolojik yenilikler yönlendirmektedir.Malzeme teknolojisi sürekli geliştirilirken, acımasız rekabet koşullarında öneçıkabilmek için mobilyanın psikolojik yönü de önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
VIISUMMARYSince ancient times metals have been used in furniture making as well as in manyother productive areas. Metals are generally used as fittings, accessory and structuralelements, however today they are also used for constructing a whole furniture.Bronze, gold, silver and iron have always been used in furniture making whereassteel and aluminium are the ones that are preferred today.On the basic approachs to metal processing not much has been changed since ancienttimes. Metal can be formed by melting, forging or cutting, punching and abrasionmethods. But, technological progress and continuous improvement of newproduction methods and new materials -composites and various alloys- contribute tocreate new forms.Consumers and designers prefer metal in furniture for their technological advantagesand psychological effects. Forming and joining facilities, standard size availability,strength and recycling opportunity of the material create reliance. Metals usuallyrepresent magnificence or high-tech psychologically. However, because how eachmetal is perceived and its technological features may differ, it is important to choosethe material according to where it is used and what purpose it is used for. Forinstance; stainless steel in hygienic areas, aluminium in areas where lightness isimportant, bronze and gold in areas which magnificence is needed to be emphasizedare usually preferred.Today?s conditions including continual technological improvement, vanishingborders and rapid changes in everything also are affecting furniture design. Inresponse to necessity of fast, problem free and economic production, massproduction is inevitable. Now, furniture design is guided by technologicalinnovations. While the material technology is constantly improved, psychologicalside of furniture is becoming more important to be one step forward under the crucialcompetition conditions.