Erkenek-Gölbaşı (Adıyaman) arasında Doğu Anadolu fayının özellikleri
Properties of the East Anatolian fault between Erkenek and Gölbaşı (Adıyaman) area
- Tez No: 184540
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Earthquake Engineering, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Do u Anadolu Fayı, Gölba ı havzası, atım, depremix
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Katı Yer Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETBu çalı mada Do u Anadolu Fayının (DAF) Erkenek-Gölba ı arasında kalankısmı boyunca geometrisi, lokalitesi belirlenerek ya ı, atımı ve depremselli ineili kin kinematik veriler aranmı tır. Bu amaç kapsamında, yakla ık 8 kmgeni li inde, 40 km uzunlu unda bir zon 1/25.000 ölçekte haritalanmı tır. ncelemealanındaki birimler Permiyen-Kuvaterner ya aralı ında de i mekte olup sahanınkuzeydo usunda ve güneybatısında iki ayrı istif olu turmaktadırlar. Kuzeydo uda,Üst Jura-Alt Kretase ya lı Koçali Karma ı ı ile ba layan istif, bunu açısaluyumsuzlukla örten Eosen ya lı Midyat Grubu ve bunların üzerine bindirmeli gelenOrta-Üst Permiyen ya lı Malatya Metamorfitleri eklinde devam eder. Güneybatıdaise, temelde Koçali Karma ı ı ve Senomaniyen-Alt Turoniyen ya lı KaradutKarma ı ı ile ba layan istif, bunları açısal uyumsuzlukla örten Orta Meastrihtiyen-Alt Paleosen ya lı Germav formasyonu, bunun üzerine uyumsuzlukla gelen Orta-ÜstLütesiyen ya lı Hoya formasyonu, Pliyosen çökelleri eklinde devam eder. Her ikiistif de Kuvaterner çökelleriyle örtülür. Gölba ı gölünün kuzeyine kadar ortalamaK60D do rultusunda ilerleyen DAF. Gölba ı Gölü'nün etrafında birikmi olanbataklık ve alüvyon malzemesi içerisinde belirsizle ir. Gölba ı güneybatısındayeniden belirgin bir görüntü kazanan DAF Harmanlı civarına kadar temel yada dahaya lı birimler içerisinde ilerleyen DAF, Gölba ı'ndan itibaren genç çökellerin hakimoldu u Gölba ı havzası içinde izlenir. Fayın do rultusu Karacaoluk kuzeyindenitibaren 15º'lik bir büklümle K45D olur. Sahadaki kıvrım eksenlerinin gidi i hemenhemen D-B uzanımlıdır ve bu da genel tektonik yapıyla uyumludur. Zon boyuncaderelerde ve yelpazelerde 100-450m arasında de i en küçük atımlar ölçülmü tür.nceleme alanının da içinde bulundu u bölge uzun dönemden beri büyük depremüretmemi tir ve yüksek riskli alan içerisinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
PROPERTIES OF THE EAST ANATOLIAN FAULT BETWEEN ERKENEKAND GÖLBA I ,(ADIYAMAN) AREASUMMARYIn this study, along the part of East Anatolian Fault (EAF) between Erkenekand Gölba ı area the geometry and location of the fault has been determined. Thekinematic data related with its age and seismicity is investigated. Under this scope, azone which is approxiamately 8 km width and 40 km length has been mapped in ascale of 1/25.000. The units in the study area are in the age interval of Permian-Quaternary and form two different sequence in the northeast and southwest of thearea. In the northeast, the units start with Upper Jurassic-Lower Cretaceous agedKoçali Complex as the basement rocks of the area. These units are overlain byEocene aged Midyat Group units by an angular unconformity. Both of the units arethrusted with Middle-Upper Permian aged Malatya Metamorphics. The units in thesouthwest on the other hand, begins with Koçali Complex and Cenomaniyen-LowerTuroniyen aged Karadut Complex and these units are overlain by MiddleMaastrichtian-Lower Paleocene aged Germav formation with an angular uncormity.The units continue with Middle-Upper Lutetian aged Hoya formation and Pliocenedeposits. Both of the sequence in the northeast and southwest of the sudy area arecovered by Quaternary units. The trace of the East Anatolian Fault which extends tothe north of Lake Gölba ı striking at approximately N60E disappears in the swampand alluviums surrounding the lake. To the southwest of the lake, it again becomestraceable. The fault cuts the basement and older rocks up to Harmanlı area and in thevicinity of the Gölba ı town it is observed as cutting the young sediments in theGölba ı basin. The strike of the fault changes into N45E north of Karacaoluk with abend of 15º. The fold axes in the study area extends in E-W direction which isconsistent with the general tectonics of the area. Along the EAF, during this studysmall offset values has been measured, which are changing between 100-450 minterval. The district, which also contains the investigation area has not beendisrupted with big earthquakes for a long time and stays under the higher seismicrisk.KEY WORDS: East Anatolian Fault, Gölba ı Basin,, offset, earthquake.x