Implementing cognitive grammar on a cognitive architecture: A case study with ACT-R
Bilişsel gramerin bilişsel mimaride gerçekleştirilmesi: Bir ACT-R çalışması
- Tez No: 184541
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Gramer, Bilişsel Mimari, ACT-Rv, Cognitive Grammar, Cognitive Architecture, ACT-Riv
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZBİLİŞSEL GRAMERİN BİLİŞSEL MİMARİDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ:BİR ACT-R ÇALIŞMASIStepanov, Evgueni A.Yüksek Lisans, Bilişsel Bilimler BölümüTez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Bilge SayOrtak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Deniz ZeyrekEylül 2004, 169 sayfaBilişsel Gramer Bilişsel Dilbilimi çerçevesinde var olan ve insanların dilkabiliyetlerini tamamen genel bilişsel kabiliyetlerle açıklayan bir teoridir. Teoriningenel karmaşıklığı ve açık uçlu olmasından dolayı şimdiye dek teori ile ilgili pekfazla bilgisayarla modellenmeye dayalı çalışma yapılmamıştır. Bu tez ACT-RBilişsel Mimarisinin Bilişsel Gramerin iyi bir uygulaması için gereken temel bilişselkabiliyetleri sağladığını göstermeyi amaçlamaktadır. Bunun için ACT-R mimarisindebir dil modeli geliştirilmiştir. Model etken ve edilgen tümceleri işleyip onlarınönermesel gösterimlerini oluşturmakta, bu önermesel gösterimi Anderson'un (1974)deneyindeki tümce doğrulama deneyinde sınamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIMPLEMENTING COGNITIVE GRAMMAR ON A COGNITIVE ARCHITECTURE:A CASE STUDY WITH ACT-RStepanov, Evgueni A.MS, Department of Cognitive ScienceSupervisor: Assist. Prof. Dr. Bilge SayCo-supervisor: Prof. Dr. Deniz ZeyrekSeptember 2004, 169 pagesCognitive Grammar is a theory within the framework of Cognitive Linguisticsthat gives an account of human linguistic ability based entirely on general cognitiveabilities. Because of the general complexity and open-endedness of the theory, thereis not much computational work associated with it. This thesis proposes that ACT-Rcognitive architecture can provide the basic primitives for the cognitive abilitiesrequired for a better implementation of Cognitive Grammar. Thus, a language modelwas developed on the ACT-R architecture. The model processes active and passivesentences, constructs their propositional representations, and tests the representationon a sentence verification task of the experiment of Anderson (1974).