A real-time, low-latency, FPGA implementation of the two dimensional discrete wavelet transform
İki boyutlu ayrık dalgacık dönüşümünün, gerçek zamanlı ve düşük gecikmeli olarak, FPGA üzerinde gerçekleştirilmesi
- Tez No: 184546
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ÇAĞATAY TEKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: JPEG 2000, Dalgacık Dönüşümü, FPGA, Çok BantlıGörüntüleme, Görüntü İşlemevi, JPEG 2000, Wavelet Transform, FPGA, Multispectral Imaging, ImageProcessingiv
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tezde, satır tabanlı ham görüntü verisinin yüksek bant genişliğinde duraksıziletildiği ve tüm veriyi yerel bellekte saklamanın mümkün olmadığı uygulamalarayönelik, iki boyutlu ayrık dalgacık dönüşümü (ADD) mimarisi ve FPGAgerçekleştirimi sunulmaktadır. Mimari, özellikle görüntüleme uydusu üzerindebulunan çok bantlı görüntüleme sistemleri için uygun olup, birden fazla görüntününgerçek zamanlı işlenmesini gerektiren ve görüntüler arası zamanlama kısıtınınvolduğu uygulamalar için de kullanılabilir. Görüntüler ADD modülünden geçerkenoluşan gecikme ve yerel olarak saklanması gereken görüntü verisi miktarı, görüntüve parsel büyüklüğünün bir fonksiyonudur. (n1/k1) Ã (n2/k2) büyüklüğündekiparsellerle işlenen n1 Ã n2 büyüklüğündeki bir görüntü için, gecikme zamanı, tümresmin (1/k1) kadarlık bölümünün biriktirilmesi için geçen zaman kadardır. Ayrıca,tüm resmin (2/k1) kadarlık bölümü yerel olarak saklanmaktadır. Önerilen donanım,bir FPGA üzerinde gerçekleştirilmiştir ve Eylül 2003 tarihinde fırlatılıcak olan alçakyörüngeli bir mikro uydu için faydalı yük olarak tasarlanmış bir JPEG 2000 resimsıkıştırma sisteminin parçasıdır. Mimari 160 Mbits/s'e kadar veri işleyişisağlayabilmektedir. 256Ã256'lık parsel boyutu için eklenen gecikme zamanı 0.105saniyedir (Tüm iletim zamanının %6.25'i). Parselleme işlemi için gereken yerelbellek miktarı 2 MB'dir. İç bellek ihtiyacı ise 1536 pikseldir. Tasarımın eşdeğergeçit sayısı 292,447'dir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an architecture and an FPGA implementation of the twodimensional discrete wavelet transformation (DWT) for applications where row-based raw image data is streamed in at high bandwidths and local buffering of theentire image is not feasible. The architecture is especially suited for multi-spectralimager systems, such as on board an imaging satellite, however can be used in anyapplication where time to next image constraints require real-time processing ofmultiple images. The latency that is introduced as the images stream through theiiiDWT module and the amount of locally stored image data, is a function of theimage and tile size. For an n1 Ã n2 size image processed using (n1/k1) Ã (n2/k2) sizedtiles the latency is equal to the time elapsed to accumulate a (1/k1) portion of oneimage. In addition, a (2/k1) portion of each image is buffered locally. The proposedhardware has been implemented on an FPGA and is part of a JPEG 2000compression system designed as a payload for a low earth orbit (LEO) micro-satellite to be launched in September 2003. The architecture can achieve athroughput of up to 160Mbit/s. The latency introduced is 0.105 sec (6.25% of totaltransmission time) for tile sizes of 256Ã256. The local storage size required for thetiling operation is 2 MB. The internal storage requirement is 1536 pixels. Equivalentgate count for the design is 292,447.