Spare parts inventory management with delivery lead times and rationing
Talep tedarik süresi ve kritik seviye politikası ile yedek parça envanter yönetimi
- Tez No: 184686
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALPER ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Inventory models, spare parts planning, multiple demand classes, ra-tioning, demand lead time.iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
üOZETË ü Ë ËË ËTALEP TEDARIK SURESI VE KRITIK SEVIYEËË ËPOLITIKASI ILE YEDEK PARCA ENVANTERşü ËËYONETIMIYaşar Levent Koşağas cgEndü stri Mü hendisliği, Yü ksek Lisansu u g uTez Yüneticisi: Yrd. Doş. Dr. Alper Seno c şMayıs, 2004Bu tez calışmasında iki tip talep sınıfının güzlemlendiği yarı-iletken ureten mak-şs o g üinaları imal eden bir ï¬rmanın yedek parşa envanter sistemi incelenmiştir. Buc ssistemde müşterilerdeki parşa arızalarından kaynaklanan acil siparişlerin anındaus c skarşılanmalısı zorunluluğu varken, daha az kritik olan ve müşterilerin dü zenlis g us ubakım aktivitelerinden kaynaklanan siparişler, sabit bir talep tedarik sü resi son-s urasında karşılanmaktadır. Bu sistemdeki envanter kontrolü işin müşterilerdekis uc usparşa arızalarından kaynaklanan siparişlerin kritik talep sınıfı olduğu bir kri-c s gtik seviye envanter kontrol politikasının kullanılması onerilmektedir. Her ikiütalep sınıfına ait talebin Poisson tipi rassal değişken olduğu ve zamanındags gkarşılanmayan talebin kaybedilmediği varsayımları altında ve envanter seviyesinins gbirebir sipariş verme ile kontrol edildiği durum işin her iki talep sınıfının serviss g cseviyeleri belirlenmiş ve bu seviyeler yapılan eniyileştirme calışmasında kul-s s şslanılmıştır. Yapılan bu eniyileştirme calışmasının sonucunda kritik seviye kontrols s şspolitikasının kullanılmadığı bir sisteme güre belirgin performans artışları sap-g o stanmıştır. Bu sonuşlar 64 parşanın kullanıldığı bir vaka analizi ile de destek-s c c glenmiştir.sAnahtar süzcükler : Envanter sistemleri, yedek parşa planlaması, coklu talepou c şsınıï¬arı, kritik seviye kontrol politikası, talep tedarik sü resi.uiv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSPARE PARTS INVENTORY MANAGEMENT WITHDELIVERY LEAD TIMES AND RATIONINGYaşar Levent Koşağas cgM.S. in Industrial EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. Alper SenşMay, 2004We study the spare parts service system of a major semiconductor equipmentmanufacturer facing two kinds of orders of diï¬erent criticality. The more criticaldown orders need to be supplied immediately, whereas the less critical mainte-nance orders allow a given demand lead time to be fulï¬lled. For this system,we propose a policy that rations the maintenance orders. Under a one-for-onereplenishment policy with backordering and for Poisson demand arrivals for bothclasses, we ï¬rst derive expressions for the service levels of both classes and thenconduct a computational study to illustrate superior system performance com-pared to a system without rationing. We also conduct a case study with 64representative parts and show that signiï¬cant savings are possible through incor-poration of demand lead times and rationing.