Molecular charcterization of the ATPase component of a putative ABC type ttransporter in Moraxella catarrhalis
Morexella catarrhalis'te bulunan muhtemel bir ABC taşıyıcısının ATPase komponenti'nin moleküler karakterizasyonu
  1. Tez No: 184685
  2. Yazar: JALE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. KAMRUDDİN AHMED
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Moraxella catarrhalis, ABC protein taşıyıcısı, ATPase komponent, WalkerA, Walker B.3, Moraxella catarrhalis, ABC type transporter, ATP-binding cassette transporter, ATPase domain, Walker A, Walker B.2
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETMoraxella catarrhalis'te bulunan muhtemel bir ABC taşıyıcısınınATPase komponenti'nin Moleküler KarakterizasyonuMoraxella catarrhalis, solunum yolu enfeksiyonları ve orta kulak iltihaplarının enbüyük etkenlerinden biridir. M. Catarrhalis'in hastalık yapıcı özelliği hakkındaki şu ana kadaredinilen bilgiler çok az.Patojenik bir bakterinin konakladığı canlıda enfeksiyona yol açabilmesi için,konakladığı canlının hücrelerinin yüzeyine yapışması birinci koşuldur. Konak canlınınhücrelerine yapışıp çoğalan patojen; ardından tüm vücuda yayılarak canlıda bir enfeksiyonasebep olabilir. Patojen ve konak canlı arasındaki etkileşimi sağlayan olaylardan bir tanesi de ,iki canlı arasında, bazı protein taşıyıcıları (transporter) aracılığıyla, sağlanan alış verişdir.Bunlardan ATP-binding cassette (ABC) transporter sistemleri hem ökaryotlarda hem deprokaryotlarda aktif transportta yer alır. Bu tez çalışmasında, M. Catarrhalis'de bulunanmuhtemel bir ABC transporter'ın ATP componentinin moleküler karakterizasyonu yapılmıştır.Bu proteinin DNA ve amino asit dizileri çıkarılmıştır. Bu genin karakterizasyonunda yapılandeneylerde esas alınan yaklaşım Genomic Survey Sequence (GSS) approach'tur. Elimizdekipozitif klonda bulunan insert, DNA walking methodu kullanılarak sekanslanmıştır. Buna göreATPase komponentinin yapısında bulunan korunmuş motifler şunlardır: Walker A, Q loop, Cloop (signature sequence), Walker B, D loop and Switch II. ATPase komponentinin ABCtaşıyıcılarında en korunmuş yapı olarak kabul edilmesinin sebebi yapısında bu motifleribarındırıyor olmasıdır. Amino asit dizisi, çokça kullanılan, güvenilir biyoinformatikprogramlarından biri olan BLAST veri tabanında taranmıştır. Buna göre klonumuza ait aminoasit dizisi bu veri tabanında bulunan diğer patojen bakterilerdeki ATPase komponentleriyle %50-70 arası homoloji göstermiştir. Böylece, klonumuza ait amino asit dizisinin ABCtaşıyıcılarıyla olan yakınlığı istatistiksel verilerle ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
AbstractMolecular Characterization of the ATPase component of a putative ABCtype transporter in Moraxella catarrhalisMoraxella catarrhalis is one of the major causes of respiratory tract and middle earinfections. Little is known about the pathogenesis of M. catarrhalis infection. A pathogenicbacterium requires adherence, invasion, establishment and dissemination with the host for asuccessful infection. The interaction between the host and the pathogen also includes uptakeand secretion of substances that are facilitated by a family of proteins termed transporters.ATP-binding cassette (ABC) transporter is one of the active transport system common inprokaryotic and eukaryotic cells. In this study, we identified a gene encoding ATPasecomponent of the ABC type transporter in M. catarrhalis and performed a nucleotide anddeduced amino acid sequence analysis of this gene. We used Genomic Survey Sequenceapproach (GSS) to identify the gene from M. catarrhalis genomic library. The insert size of thepositive clone is 934 bp and was sequenced by DNA walking. The ATPase domain of an ABCtype transporter has conserved motifs: Walker A, Q loop, C loop (signature sequence), WalkerB, D loop and Switch II. The ATPase domain is considered as the most conserved domain ofthe ABC type transporter due to presence of these motifs. Based on the homology and motifsearch, and amino acid sequence alignment, performed by using BLAST programs available onthe internet, it was found that the deduced amino acid sequence encoded by this gene exhibited50-80% identity with the sequences of the ATPase component of the ABC transporters ofseveral pathogens.