Moving object detection, tracking and classification for smart video surveillance
Akıllı video gözerimi için hareketli nesne bulma, takip etme ve sınıflandırma
- Tez No: 184692
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR GÜDÜKBOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Video-Based Smart Surveillance, Moving Object Detection, Back-ground Subtraction, Object Tracking, Silhouette-Based Object Classiï¬cation, Fire Detection
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
üOZETË ü Ë Ë ËşË ËAKILLI VIDEO GOZETIMI ICIN HAREKETLI NESNEËBULMA, TAKIP ETME VE SINIFLANDIRMAYiğithan Dedeoğlug gBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uTez Yüneticisi: Yrd. Doş. Dr. Uğur Güdükbayo c g uuAğustos, 2004gVideo güzetimi hassas güvenlik gerektiren banka, alışveriş merkezi, otoyol gibio u s skamuya aşık kalabalık alanları izlemek işin uzun süredir kullanılmaktadır. Bilgic c uişlem gücündeki artış, yüksek kapasiteli kayıt cihazlarının uretilmesi ve hızlı ağs uu su ü galtyapısı ucuz ve şok algılayıcılı sistemlerin uretilmesine ün ayak olmuştur. Eldec ü o sedilen video gürüntüsü canlı olarak operatürlerce izlenir ve daha sonra adli birou uu oolayda kullanılmak uzere kaydedilir. Sıradan bir güzetim sisteminde bulunanü okamera sayısındaki teknolojinin gelişmesine bağlı artış, hem operatürleri hems g s ode kayıt cihazlarını aşırı hacimdeki bilgiye maruz bırakmış ve hasas güvenliks s ubülgelerinin uzun süreli video ile güzetimini verimsiz kılmıştır. Bir dizi kamerao u o starafından uretilen ve şoğunlukla gereksiz olan gürüntü bilgisini elemek ve adliü cg ou uolaylara müdahale zamanını kısaltmak işin operatürlere videodaki ünemli olaylarıu c o obelirleyerek yardımcı olacak ?akıllı? video güzetim sistemlerini geliştirmek kri-o stik bir ihtiyaş haline gelmiştir. Video güzetim sistemlerini ?akıllı? hale getirmekc s ohızlı, güvenilir ve hatasız nesne bulma, sınıï¬andırma ve takip etme algoritmalarınıugerektirmektedir.Bu tezde, nesne bulma, sınıï¬andırma ve takip etme yeteneklerine sahipbir ?akıllı? video güzetim sistemi sunulmuştur. Sistem sabit bir kameradano sËcelde edilen renkli ve renksiz gürüntüler uzerinde şalışabilmektedir. Iş veou u ü csdış mekanlarda, değişen ışık koşulları altında şekilen video gürüntülerinde yers gs s s c ou ualan nesneler bulunabilmektedir. Nesne sınıï¬andırma algoritması bulunan nes-neleri şekillerinden ve nesne takip etme algoritmasından yararlanarak üncedens otanımlanmış olan insan, insan grubu ve araş gibi sınıï¬ara ayırabilmektedir.s cüOnerilen sistem bina ve aşık alan güvenliğinde şok ünem arzeden yangını dac u g cogüvenilir bir şekilde bulabilmektedir. Nesne takip algoritması başka nesneleru s starafından perdelenen nesneleri de takip edebilmektedir. Tüm bu üzelliklere eku ovviolarak video güzetim sistemlerinin ünemli ihtiyacı olan gülge bülgelerinin silin-o o o omesi, ani ışık değişimlerinin algılanması ve bırakılan ya da alınan nesnelerinins gsbulunması da gerşekleştirebilmektedir.c sAnahtar süzcükler : Akıllı Video Güzetimi, Hareketli Nesne Bulma, Arka Planou oKestirimi, Nesne Takip Etme, Siluete Dayalı Nesne Sınıï¬andırma, Ateş Bulma.s
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMOVING OBJECT DETECTION, TRACKING ANDCLASSIFICATION FOR SMART VIDEOSURVEILLANCEYiğithan Dedeoğlug gM.S. in Computer EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. Uğur Güdükbayg uuAugust, 2004Video surveillance has long been in use to monitor security sensitive areas suchas banks, department stores, highways, crowded public places and borders. Theadvance in computing power, availability of large-capacity storage devices andhigh speed network infrastructure paved the way for cheaper, multi sensor videosurveillance systems. Traditionally, the video outputs are processed online byhuman operators and are usually saved to tapes for later use only after a forensicevent. The increase in the number of cameras in ordinary surveillance systemsoverloaded both the human operators and the storage devices with high volumesof data and made it infeasible to ensure proper monitoring of sensitive areas forlong times. In order to ï¬lter out redundant information generated by an array ofcameras, and increase the response time to forensic events, assisting the humanoperators with identiï¬cation of important events in video by the use of ?smart?video surveillance systems has become a critical requirement. The making ofvideo surveillance systems ?smart? requires fast, reliable and robust algorithmsfor moving object detection, classiï¬cation, tracking and activity analysis.In this thesis, a smart visual surveillance system with real-time moving ob-ject detection, classiï¬cation and tracking capabilities is presented. The systemoperates on both color and gray scale video imagery from a stationary camera.It can handle object detection in indoor and outdoor environments and underchanging illumination conditions. The classiï¬cation algorithm makes use of theshape of the detected objects and temporal tracking results to successfully cat-egorize objects into pre-deï¬ned classes like human, human group and vehicle.The system is also able to detect the natural phenomenon ï¬re in various scenesreliably. The proposed tracking algorithm successfully tracks video objects evenin full occlusion cases. In addition to these, some important needs of a robustiiiivsmart video surveillance system such as removing shadows, detecting sudden il-lumination changes and distinguishing left/removed objects are met.