Distributed construction and maintenance of bandwidth-efficient bluetooth scatternets
Bant genişliğini verimli kullanan bluetooth serpme ağlarının dağınık oluşturulması ve bakımı
- Tez No: 184713
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KÖRPEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bluetooth, Scatternet Construction, Bandwidth-Eï¬cient Topologies.iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
üOZETËş Ë ğ Ë Ë Ë ËBANT GENISLIGINI VERIMLI KULLANANğ ğBLUETOOTH SERPME AGLARININ DAGITIKOLUSTURULMASI VE BAKIMIşMetin TekkalmazBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uËTez Yüneticisi: Yrd. Doş. Dr. Ibrahim Kürpeoğluo c o gAğustos, 2004gBluetooth, düşuk enerji tüketimi ve düşuk maliyeti dolayısı ile, şu anda,usü u usü skısa mesafeli kablosuz iletişim işin kullanılan başlıca teknolojidir. Haberleşmes c s ssağlayabilmek işin Bluetooth donanımlı cihazlar, en fazla sekiz düğumden oluşang c ugü sve piconet adı verilen ağlar kurabilmektedirler. Scatternet adı verilen daha büyükg uuBluetooth ağlarını oluşturmak işin piconetler birleşebilirler. Piconet oluşturmag s c s syüntemi işin Bluetooth Special Interest Group tarafından bir standart belirlenmişo c solmasına rağmen scatternet oluşturma yüntemleri henüz tanımlanmamıştır.g s o u sSu ana kadar, oluşturma işlemininin verimliliği, oluşturulan scatternette yolş s s g satama kolaylığı ya da scatterneti meydana getiren piconet sayısının asgariye in-gdirmesi gibi farklı ana hedeï¬eri olan şok sayıda scatternet oluşturma yüntemic s oüünerilmiştir. Onerilen yüntemlerde farklı bir şok nokta güz ününde bulun-o s o c o oudurulmuş olmasına rağmen bant genişliğinin verimli kullanılması konusu yeterlis g sgdikkati şekememiştir.c sBu tezde, toplam bant genişliği kullanımını asgariye indirmeyi amaşlayansg cdağıtık ve değişen koşullara uyum sağlayabilen bir scatternet oluşturma ve idameg gs s g syüntemi ünerilmektedir. Bant genişliğinin verimli kullanımına bağlı olarak, or-o o sg gtalama paket gecikmesi ve toplam enerji tüketiminde düşuşun yanı sıra yeniu usüsühaberleşme ihtiyaşları işin kullanılmayan bant genişliğini arttırmak da hedeï¬en-s c c sgmektedir. Değerlendirme kriterleri ve bunlara dayalı olarak, ünerilen yünteming o obaşarımı da tez şalışmasında sunulmaktadır.s csAnahtar süzcükler : Bluetooth, Scatternet (Serpme Ağ) Oluşturma, Bantou g sËGenişliğini Verimli Kullanan Ilingeler.sgiv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDISTRIBUTED CONSTRUCTION ANDMAINTENANCE OF BANDWIDTH-EFFICIENTBLUETOOTH SCATTERNETSMetin TekkalmazM.S. in Computer EngineeringËSupervisor: Assist. Prof. Dr. Ibrahim Kürpeoğluo gAugust, 2004Bluetooth is currently the mainstream technology used for short range wirelesscommunication due to its low power and low cost properties. In order to com-municate, Bluetooth enabled devices can form networks called piconets, whichconsist of at most eight members. To construct larger Bluetooth networks, whichare called scatternets, any number of piconets can be combined. Although pi-conet construction process is standardized by Bluetooth Special Interest Group,scatternet construction policies and algorithms are not yet clariï¬ed.There have been many solution proposals for the scatternet construction prob-lem each of which focuses on diï¬erent aspects of it like the eï¬ciency of the con-struction algorithm, ease of routing in the resulting scatternet and number ofpiconets that constitute it. Although various considerations came into picture,bandwidth eï¬ciency of the resulting scatternet topology, which depends on theplacement of nodes and communication demand among them, did not take muchattention.In this thesis, we provide a distributed and adaptive algorithm that constructsa scatternet and based on collected traï¬c ï¬ow information, modiï¬es it to min-imize the overall bandwidth usage. As consequences of eï¬cient use of availablebandwidth, reduce in average latency and total energy consumption as well asincrease in available bandwidth for new communication demand are also aimed.Moreover, performance of the proposed algorithm is presented, based on the eval-uation criteria described.