Three dimensional induced current megnetic resonance-electric impedance tomography
Üç boyutlu nesneler için indüklenen akımlar ile manyetik rezonans-elektriksel empedans görüntüleme
  1. Tez No: 184717
  2. Yazar: LEVENT ÖZPARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. YUSUF ZİYA İDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Induced Current Magnetic Resonance - Electric Impedance Tomogra-phy, Magnetic Resonance Imaging, Impedance Imaging, Image Reconstruction, Finite Element Method.iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
üOZETüş ˙şË™ ˙ üUC BOYUTLU NESNELER ICIN INDUKLENEN˙ ˙AKIMLAR ILE MANYETIK REZONANS -˙ üü üELEKTRIKSEL EMPEDANS GORUNTULEMEüLevent OzparlakElektrik - Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisansu g u˙Tez Yüneticisi: Prof. Dr. Yusuf Ziya IderoHaziran, 2004˙Insan vücudu şeşitli yapılardan oluşur ve bu şeşitli vücut yapıları değişiku cs s cs u gs˙elektriksel direnş karakteristiklerine sahiptir. Insan vücudunun farklı yapılarıc uarasında büyük bir direnş farkının olması üzelliği bizi empedans gürüntülemeuu c o g ou uteknikleriyle tanıştırmaktadır. Bu tezde, insan vücudunu daha iyi gürselleştirens u o sgerişatma teknikleri bulmaya şalışıyoruz. Daha iyi gürüntülemeye ek olarak,c cs ou uvarolan gürüntüleme tekniklerinin sahip olduğundan daha yüksek şozünürlükteou u g u cü u u uuş boyutlu nesnelerin gürüntülerini elde etmeye şalışıyoruz.üc ou u cs Bu amacı˙ugerşekleştirmek işin, Indüklenen Akımlar ile Manyetik Rezonans - Elektrik-c s c˙sel Empedans Tomografi (IA MR-EET) adında bir teknik üneriyoruz. Bu o˙ uklenen Akımlar ile Elektriksel Empedans Tomografi'nin (IA-EET)˙teknik Indügerilim ülşumleriyle Manyetik Rezonans Gürüntü (MRG) Tarayıcısı'nın manyetiko cü ou uakı yoğunluğu ülşumlerini birleştirmektedir. Bu yüntemin faydası elektrotlarıng g o cü s o˙yerleştirilmesinden dolayı oluşan ülşum hatalarının güzükmemesidir. Bu tezde, IAs s o cü ouMR-EET işin yeni bir gerişatma algoritması ünerilmiş ve bilgisayar simülasyonlarıc c o s uüyapılmıştır. Onerilen algoritma burgaş akımlarının yarattığı manyetik akıs c gyoğunluğunun ülşumü uzerine kurulmuştur. Sonuşlardan da anlaşılabileceğı gibi,g g o cü u ü s c s guş boyutlu nesnelerin iletkenlik dağılımının tomografik düzlemlerdeki gerişatmasıüc g u cbaşarıyla yapılmıştır. Ayrıca, kabul edilebilir bir ülşum gürültüsü seviyesine kadars s o cü uu uualgoritma şalışmaya devam etmektedir.csAnahtar süzcükler : Akım Tabanlı Manyetik Rezonans - Elektriksel EmpedansouTomografi, Manyetik Rezonans Gürüntüleme, Empedans Gürüntüleme, Gürüntüou u ou u ou uGerişatma, Sonlu Elemanlar Metodu.civ
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHREE DIMENSIONAL INDUCED CURRENTMAGNETIC RESONANCE - ELECTRIC IMPEDANCETOMOGRAPHYüLevent OzparlakM.S. in Electrical - Electronics Engineering˙Supervisor: Prof. Dr. Yusuf Ziya IderJune, 2004Human body contains different tissue types and these different tissue types havedifferent electrical resistivity characteristics. The property, that human body hasa large resistivity contrast among its different tissues, introduces us to impedanceimaging techniques. In this thesis, we try to find better reconstruction tech-niques to visualize impedance characteristic of human body. In addition to betterimaging, we try to obtain higher resolution images of three dimensional objectsthan existing imaging techniques. In order to achieve this goal, we proposed atechnique named Induced Current Magnetic Resonance - Electric Impedance To-mography (IC MR-EIT) which combines the peripheral voltage measurements ofInduced Current Electric Impedance Tomography technique with magnetic fluxdensity measurements acquired using a Magnetic-Resonance Image (MRI) Scan-ner. The advantage of this method is measurement noise due to electrode will notoccur. In this thesis, A new reconstruction algorithm for IC MR-EIT is proposedand computer simulations are made. The proposed algorithm is based on themeasurement of one component of the magnetic flux density created by the eddycurrents in the object. As can be seen in the results, the reconstruction of theconductivity distribution in three dimensional objects on tomographic planes ismade successfully. It also works fine against to the measurement noise up to anacceptable level.