Power efficient data gathering and aggregation in wireless sensor networks
Kablosuz algılayıcı ağlarında güç verimli veri toplama ve yığışımı
  1. Tez No: 184718
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖZGÜR TAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KÖRPEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sensor Networks, Routing, Power Efficiency, Data Gathering, DataAggregation.iii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
üOZETğ üş ˙ ˙KABLOSUZ ALGILAYICI AGLARINDA GUC VERIMLI˙ ğşVERI TOPLAMA VE YIGISIMIüuHüseyin Ozgür TANuBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g u˙Tez Yüneticisi: Yrd. Doş. Dr. Ibrahim Kürpeoğluo c o gOcak, 2004˙sIşlemci, hafıza ve radyo teknolojilerindeki son gelişmeler, herhangi bir alan-sdan kullanışlı bilgileri toplamak işin konuşlandırılan kablosuz algılayıcı ağlarınıns c s ggeliştirilmesini mümkün kılmıştır. Bu tür ağlarda, algılanan veriler toplandıktans uu s ugsonra, kullanıcıların sorgu yapabilecekleri bir baz istasyonuna iletilmeleri gerek-mektedir. Genel olarak bu tür ağlar düşuk maliyetli ve kısıtlı pil gücü olanug us ü uudügumlerden oluştuğundan, ağ ümrünün uzatılabilmesi işin enerjiyi verimli biruğü sg go u u cbişimde harcayan metodları kullanmak zorundadırlar.cHer bir iletişim turunda bütün düğumlerin baz istasyonuna günderecek verisis u u ug ü oolduğu ortamlarda, sistemin ümrünün en yüksek değerine ulaşabilmesi işin sistemg o uu u g s ctarafından bir turda harcanan toplam enerjinin mümkün olduğunca azaltılmasıuu goldukşa ünemlidir. Eğer bir yandan tur başına harcanan toplam enerji miktarıco g sveri yığışım ve kaynaşım teknikleri ile azaltılırken, aynı zamanda dügum başınags s uğü sdüşen enerji tüketimi dengelenebilirse, sistem ümrü aşısından en iyiye yakın birus u o ucveri toplama ve yol belirleme yüntemi elde edilmiş olur.o sSu ana kadar, sistem ümrünü artıran farklı yol belirleme protokolleriş o uuünerilmiştir. Bu tez şalışmasında, PEDAP ve PEDAP-PA adlarında en kısa kap-o s cssayan ağaş tabanlı iki yeni yol belirleme metodu ünerilmiştir. Bunlardan birigc o sdiğerinin güş-haberdar halidir. Yaptığımız benzetim sonuşları protokollerimizin,g uc g cbaz istasyonunun hem uzakta hem de alanın ortasında olduğu sistemlerde şok iyig cşalıştığını güstermiştir.c sg o sAnahtar süzcükler : Algılayıcı Ağları, Yol Atama, Güş Verimliliği, Veri Toplama,ou g uc gVeri Yığışımı.gsiv
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPOWER EFFICIENT DATA GATHERING ANDAGGREGATION IN WIRELESS SENSOR NETWORKSüuHüseyin Ozgür TANuM.S. in Computer Engineering˙Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ibrahim Kürpeoğluo gJanuary, 2004Recent developments in processor, memory and radio technology have enabledwireless micro-sensor networks which are deployed to collect useful informationfrom an area of interest. The sensed data must be gathered and transmitted to abase station where it is further processed for end-user queries. Since the networkconsists of low-cost nodes with limited battery power, power efficient methodsmust be employed for data gathering and aggregation in order to achieve longnetwork lifetimes.In an environment where each of the sensor nodes has data to send to a basestation in a round of communication, it is important to minimize the total energyconsumed by the system in a round so that the system lifetime is maximized.A near optimal data gathering and routing scheme can be achieved in terms ofnetwork lifetime, while minimizing the total energy per round with the use ofdata fusion and aggregation techniques, if power consumption per node can bebalanced as well.So far, different routing protocols have been proposed to maximize the lifetimeof a sensor network. In this thesis, we propose two new protocols PEDAP (PowerEfficient Data gathering and Aggregation Protocol) and PEDAP-PA (PEDAP-Power Aware), which are minimum spanning tree based routing schemes, whereone of them is the power-aware version of the other. Our simulation results showthat our protocols perform well both in systems where base station is far awayfrom and where it is in the center of the field.