Açık anahtarlı kriptografi ve ağ güvenlik uygulamaları
Public key cryptography and network security application
  1. Tez No: 184824
  2. Yazar: ERCAN ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAMMADAGHA MAMMADOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Cryptography, Public-Key Cryptosystems, RSA, KeyManagement, and Network Security.II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZGünümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bilgisayar kullanımıyaygınlaştı. Kullanıcıların yeni ihtiyaçları ortaya çıktı. Kullanıcılar, internet vasıtasıylaalışveriş, haberleşme ve finanssal işlemler gibi bir çok yeni olanaklara sahip oldular.Bilgisayar ağlarının kullanımının artması çıkar sağlamak isteyenlerin dikkatini çekti.İnsanların gizli bilgilerine ulaşmak, banka hesapları üzerinde işlem yapabilmek gibiuğraşlar içerisine girdiler. Bu sistemleri korumakla yükümlü olanlar, kriptografitekniklerini kullanarak güven çözümleri üretmektedirler. Bu güven yöntemlerinden açıkanahtarlı kriptografiyi temel alarak tezimi hazırladım.Kriptografinin genel olarak amacına değinilmiştir. Açık anahtarlıkriptografinin tanımı yapılmıştır. İhtiyaçları ve algoritması üzerine bilgiler verilmiştir.Diffie-Hellman ve RSA kripto sistemleri incelenmiştir. RSA kripto sisteminde anahtarüretimi ve güvenliği incelenmiştir. Kripto sistemlerinin tarihsel gelişimi gözdengeçirilmiştir. Anahtar dağıtım senaryoları incelenmiştir. Daha sonra ağ üzerindekigüvenlik uygulamalarına geçilmiştir. X509 Kimlik doğrulama servisi ve sertifikalarüzerinde tartışılmıştır. PGP üzerinde durulmuştur. IP ve WEB güvenliği konularınadeğinilmiştir. RSA algoritmasını temel alan yazılımlar geliştirilmiştir.Anahtar Kelimeler : Kriptografi, Açık Anahtar Kripto Sistemler, RSA, AnahtarYönetimi, Ağ GüvenliğiI
Özet (Çeviri)
ABSTRACTToday with the developing technology computer usage is increased. The usershave possibilities for shopping, communication and financial procedures over Internet.The usage of computer networks called attention the person who wants to benefit. Thehackers try to reach secret information and manage bank accounts. The cryptologistscreate security solutions with using cryptography techniques. The public keycryptography is the one of security methods and I prepared my thesis with using thismethod.It was mentioned to Cryptography?s general aim. Public key cryptography?sdefinition was made. Information was given about its necessities and algorithms. Diffie-Hellman and RSA cryptosystems were examined. At RSA cryptosystem, keyproduction and security was examined. The historical developments of cryptosystemswere glanced over. Key distribution scenarios were examined. Then was passed to thesecurity application over network. X509 authentication service and certificates wereargued. PGP was researched. The items of IP and WEB security were mentioned. Thesoftware, which uses RSA algorithm, was developed.