Orman kaynaklarına ilişkin mal ve hizmetler kapsamında ekonomik etki çözümlemesi
Economic impact analysis of forest-related goods and services
- Tez No: 184852
- Danışmanlar: PROF. DR. UÇKUN GERAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Kaynakları, Ormancılık Sektör Analizi, Ekonomik EtkiAnalizi, Girdi-Çıktı Analizi, Ot-Yaprak Faydalanması, Avlanma Hizmeti, Planlama, Ulusal Muhasebe, Forest Resources, Forest Sector Analysis, Economic Impact Analysis, Input-Output Analysis, Silvopastoralism, Hunting Service, Planning, National Accounting
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
xiiÖZETORMAN KAYNAKLARINA İLİŞKİN MAL VE HİZMETLERKAPSAMINDA EKONOMİK ETKİ ÇÖZÜMLEMESİBu çalışmada, orman kaynaklarına ilişkin mal ve hizmetlerin ulusal ölçekte ekonomiketkisi Girdi-Çıktı (G-Ç) yöntemi ile çözümlenmiştir. Çözümlemede öncelikle,ormancılık sektörünün ekonomik etkisi odun hammaddesi ve tali ürünler kapsamındaayrıntılı olarak ortaya konulmuştur. Bu çerçevede, ormancılık sektörünün hem tanımsal(yani sektörün ulusal ekonomideki yeri, çeşitli makroekonomik büyüklükler itibarıylapay ve oranları vb.) hem de analitik (yani sektörün girdi ve çıktı yapısı, ileri ve geribağlantıları, temel girdi çarpanları vb.) açıdan ekonomik etkileri diğer tüm sektörlerlekarşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur.Bu temel G-Ç analizinin ardından, modelin sektörler arası akımlar, temel girdiler, nihaitalepler kesimlerinde öngörülen çeşitli değişimlere dayalı olarak çeşitli senaryolartüretilmiştir. Bu senaryolarda hem avlanma hizmeti ve ormandan ot-yaprakfaydalanması gibi orman kaynaklarına ilişkin diğer mal ve hizmetler sisteme dahiledilmiş hem de sistem içinde başka sektörler kapsamında yer alan bazı öğelerormancılık sektörüne geçirilmiştir. Ayrıca nihai taleplerde öngörülebilecek çeşitlideğişimlerin sektörel üretim düzeyleri üzerinde ve ekonomide meydana gelecek temelgirdi ödemeleri üzerindeki olası etkileri incelenmiştir.Çözümlemenin spesifik bulgularına ek olarak, 1) ulusal G-Ç hesaplarında ormancılıksektörü ile ilgili olarak çeşitli önemli gözden geçirmelerin gerektiği; 2) odunhammaddesi dışında orman kaynaklarına ilişkin diğer doğrudan kullanım öğelerinin(avlanma hizmeti, ot-yaprak faydalanması vb.) sisteme dahil edilebileceği veedildiğinde dikkate değer ekonomik etkilerin ortaya çıkabileceği; 3) ancak ormankaynaklarının ulusal ekonomideki çok daha büyük öneminin orman kaynaklarıncasağlanan çevresel nitelikteki hizmetlerin ulusal muhasebede içselleştirilmesiyle ortayakonabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
xiiiSUMMARYECONOMIC IMPACT ANALYSIS OF FOREST-RELATEDGOODS AND SERVICESIn this study, economic impacts of forest-related goods and services are analyzed byInput-Output (I-O) technique at national scale. The first stage of the analysis comprisesthe examination of forest sector?s economic impacts, where the forest sector is definedto consist of timber and non-wood products. Economic impacts of the forest sectordefined as such are examined with descriptive as well as analytical I-O approaches.Following this basic I-O analysis, certain revisions and scenarios are rendered in thebasic model. These revisions and scenarios involve not only introduction of huntingservice and silvopastoralism to the basic model but also transfer of particular elements,which were included within other sectors, into the forest sector. Furthermore, effects ofspecific changes in final demands on sectoral productions and primary inputs areexamined.In addition to its specific findings, this study concludes 1) the need of revising thenational I-O system in reference to forest sector accounts; 2) the possibility ofintroducing other direct uses of forest resources (e.g., hunting service, silvopastoralismetc.) to the national I-O model which can bear significant economic impacts; 3) and theurgency of internalizing the environmental services of forest resources into nationalaccounts in order to reveal the ?real? importance of forest resources in the economy.