Salbaş (Adana) kumtaşlarının fiziko-mekanik ve petrografik özelliklerinin incelenmesi
Examining physico-mechanical and petrographic properties of sandstones of salbaş (Adana)
  1. Tez No: 184927
  2. Yazar: SELİM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGÜL YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kumtaşı, fiziksel, kimyasal, mekanik ve petrografik özellikler, yapımalzemeleri, Sandstone, physical, chemical, mechanical and petrographic properties, buildingmaterials
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZSALBAŞ (ADANA) KUMTAŞLARININ F Z KO-MEKAN K VEPETROGRAF K ÖZELL KLER N N NCELENMESSelim ÖZKANÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜMADEN MÜHEND SL Ğ ANAB L M DALIDanışman: Doç. Dr. Ergül YAŞARYıl:2006, Sayfa: 105Jüri: Doç. Dr. Ergül YAŞARDoç. Dr. Alaettin KILIÇDoç. Dr. Suphi URALDoç. Dr. Ahmet M. KILIÇYrd. Doç. Dr. Hakan GÜNEYLBu tez çalışması, Adana-Salbaş civarında yüzeylemekte olan kumtaşlarınınmühendislik özelliklerinin belirlenerek, ekonomik olarak kullanılabilirliğini kapsamaktadır.lk aşamada bölgenin jeolojisi, kumtaşları ve kumtaşlarının kullanım alanları hakkındaaraştırma yapılmış ve daha sonra çalışma alanını temsil edecek nitelikte kumtaşı örneklerialınıp bu kumtaşının ekonomik olarak kullanılabilirliği fiziksel, kimyasal, mekanik vepetrografik analizler yapılarak araştırılmıştır. Deney sonuçları arasındaki ilişkiler istatikselanalizlerle yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEXAMINING PHYSICO-MECHANICAL AND PETROGRAPHICPROPERTIES OF SANDSTONES OF SALBAŞ (ADANA)Selim ÖZKANDEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ergül YAŞARYear: 2006, Page: 105Jury: Assoc. Prof. Dr. Ergül YAŞARAssoc. Prof. Dr. Alaettin KILIÇAssoc. Prof. Dr. Suphi URALAssoc. Prof. Dr. Ahmet M. KILIÇAssist. Prof. Dr. Hakan GÜNEYLThis study covers determining of engineering properties and usability of sandstones ofAdana-Salbaş region that is present near surface.First of all, it was searched about geology of the region, properties of sandstones andtheir use. Then it has taken samples of sandstone from the Salbaş and whether economicimportances of these exist is studied doing physical, chemical, mechanical and petrographicanalyses. Relations on test results is evaluated with statistical analyses.