Glikoz izomeraz enziminin sıkıştırılmış yatak reaktörler ve akışkan yatak reaktörlerde çalışma kinetiklerinin incelenmesi ve karşılaştırılması ve reaktörler boyunca fruktoza dönüşüm profillerinin çıkarılması
Kinetic study and comparison of glucose isomerase enzyme in plug flow reactor and fluidized bed reactors and to determination of the conversion profile to fructose along the reactors
- Tez No: 184926
- Danışmanlar: PROF.DR. SEYHAN TÜKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyomühendislik, Kimya Mühendisliği, Biochemistry, Bioengineering, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Glikoz İzomeraz Enzimi, Sıkıştırılmış Yatak Reaktör, Akışkan YatakReaktör, Yarı-ömür, Prodüktivite, Glucose Isomerase Enzyme, Plug Flow Reactor, Fluidized Bed Reactor, Half-life, Productivity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİİZOMERAZGLİKOZ ENZİMİNİN SIKIŞTIRILMIŞ YATAKREAKTÖRLER VE AKIŞKAN YATAK REAKTÖRLERDE ÇALIŞMAİNCELENMESİKİNETİKLERİNİN VE KARŞILAŞTIRILMASI VEREAKTÖRLER BOYUNCA FRUKTOZA DÖNÜŞÜM PROFİLLERİNİNÇIKARILMASIRAMAZAN DEVECİÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİKİMYA ANABİLİM DALIDanışman: Prof.Dr. S.Seyhan TÜKELYılı : 2006, Sayfa : 46Jüri: Prof.Dr. S.Seyhan TÜKELProf.Dr. Nuray ŞAHANDoç.Dr. Güzide YÜCEBİLGİÇBu çalışmada immobilize glikoz izomeraz enziminin sıkıştırılmış yatak ve akışkanyatak reaktörlerindeki çalışma kinetikleri, yarı ömürleri ve prodüktiviteleri incelenmiş vekarşılaştırılmıştır. Yükseklik (H) / Çap (D) oranı 3,75 olan sıkıştırılmış yatak reaktördekiglikoz izomeraz enziminin yarı ömrü 122 gün ve prodüktivitesi 5528 kg fruktoza dönüşenkatı madde/kg enzim olarak bulunmuştur. H/D oranları 2,67;1,71;1,25 olan akışkan yatakreaktörlerinin üçünde de enzimin yarı ömrü 143 gün ancak prodüktiviteleri sırasıyla 6360,5995 ve 5643 kg fruktoza dönüşen katı madde/kg enzim olarak bulunmuştur. Yarı ömürlersonunda sıkıştırılmış yatak reaktörün ortalama fruktoza dönüştürme yüzdesi %42,13 ikenakışkan yatak reaktörler için bu değer sırasıyla %39,24; %38,05; %37,90 olarakbulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISKINETIC STUDY AND COMPARISON OF GLUCOSE ISOMERASE ENZYME INPLUG FLOW REACTOR AND FLUIDIZED BED REACTORS AND TODETERMINE THE CONVERSION PROFILE TO FRUCTOSE ALONG THEREACTORSRAMAZAN DEVECİDEPARTMENT OF CHEMISTRYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof.Dr. S.Seyhan TÜKELYear : 2006, Pages : 46Jury : Prof.Dr. S.Seyhan TÜKELProf.Dr. Nuray ŞAHANAsst.Prof.Dr. Güzide YÜCEBİLGİÇIn this study, kinetics, half-lives and productivities of immobilized glucose isomeraseenzyme (IGI) were examined and compared in different height (H) / diameter (D) ratios ofPlug Flow Reactor (PFR) and Fluidized Bed Reactors (FBR). Glucose Isomerase half-lifeand productivity for H/D ratio of 3.75 plug flow reactor was found as 122 days and 5528kg dry substance converted to fructose/ kg enzyme, respectively. H/D ratios of 2.67, 1.71,1.25 for fluidized bed reactors; half-lives were found as 143 days and productivities werefound as 6360, 5995, 5643 kg dry substance converted to fructose per kg enzyme,respectively. At the end of the half-lives percentage conversion to fructose for PFR wasfound as 42,13% while they were 39.24%, 38.05%, 37.9% for the fluidized bed reactors ofH/D ratios of 2.67, 1.71 and 1.25, recpectively.