X-band microwave transmission through waveguide with variable lateral periodic profile
Değişken yanal periyodik profile sahip dalga kılavuzu içinden x-band mikrodalga iletimi
  1. Tez No: 184928
  2. Yazar: ALİ NEŞET KÜÇÜKALTUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VİCTOR POGREBNYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düzlemsel dalga kılavuzu, elektromanyetik dalga, periyodiklik, Bragg yansıması, Planar waveguide, electromagnetic wave, periodicity, Bragg reflection.I
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİDEĞİŞKEN YANAL PERİYODİK PROFİLE SAHİP DALGA KILAVUZUİÇİNDEN X-BAND MİKRODALGA İLETİMİAli Neşet KÜÇÜKALTUNELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİDanışman: Prof. Dr. Victor POGREBNYAKYıl: 2006, Sayfa: 65Jüri: Prof Dr. Victor POGREBNYAKProf. Dr. Hamide KAVAKYrd. Doç. Dr. Sami ARICAPeriyodik yapılarda elektromanyetik dalga yayılımının analizi, mikrodalgalar,antenler ve radarlar, haberleşme, optoelektronik, fotonik kristaller fiber gratingsensörler gibi elektrik ve optik mühendisliğinin birçok alanında yaygın kullanımalanlarına sahip olduğu için hatırı sayılır ilgiye sahiptir.Bu araştırmada farklı yapılarda olan içi boş metalik dalga kılavuzlarındakimikrodalga yayılımı incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı içi boş metalik dalgakılavuzundaki dalga yayılımını, plakalar arasındaki boşluğu kapatmaksızındurdurabilecek bir duvar yapısı bulabilmektir. Bu amaçla, değişken yanal periyodikprofile sahip birçok dalga kılavuzu üretildi ve iletim ölçümleri için gerekli düzenekkuruldu.Mikrodalga iletiminin, dalga kılavuzunun periyodik olarak oluklu ikiplakasının birbirine göre bağıl pozisyonuna bağlı olduğu gösterildi. İletim birplakanın diğerine göre oluğun yarım periyodu kadar kaydırılmasıyla sıfırdanmaksimum değere kadar değişmektedir. Deneysel sonuçlar, plakalardan birisininkaydırılmasıyla oluşan ve bant yapılı spektrumdan bantsız yapıya geçişe neden olangeometri bağımlı spektrum dönüşümü teorik öngörüsünü doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. THESISX-BAND MICROWAVE TRANSMISSION THROUGH WAVEGUIDEWITH VARIABLE LATERAL PERIODIC PROFILEAli Neşet KÜÇÜKALTUNDEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Victor POGREBNYAKYear: 2006, Page: 65Jury: Prof Dr. Victor POGREBNYAKProf. Dr. Hamide KAVAKAsst. Prof. Dr. Sami ARICAAnalysis of electromagnetic wave propagation in periodic structures is ofconsiderable interest due to their extensive use in many fields of electrical andoptical engineering such as microwaves, antennas and radars, communications,optoelectronics, photonic crystals, fiber grating sensors.The propagation of microwaves through different types of hollow metallicwaveguides has been investigated. The aim of the thesis is to find a shape of wallsthat can stop transmission of electromagnetic radiation through the hollow metallicwaveguide without closing its cross-section. For this purpose planar and rectangularwaveguides with variable lateral periodic profile manufactured and setup fortransmission measurements had assembled.It was shown that microwave transmission depends on the relative position oftwo periodically corrugated plates. The transmission varies from zero to a maximumvalue upon shifting one periodic plate with respect to another on the half period ofthe corrugation. The results confirm the theoretical prediction of the geometry-drivenspectrum transformation from the band structure spectrum to a gapless one uponsuch a shift of one of the plates.