İlköğretim ve lise eğitim binalarının kullanıcı gereksinimlerinin ve fiziksel mekan özelliklerinin bina değerlendirme yöntemi ile belirlenmesi
Defining the user needs and physical specifications of the elementary and high school buildings by using building evaluation methods
- Tez No: 184945
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA YEĞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Kampus, Kullanım Sonrası DeğerlendirmeI, Campus, Education, Post Occupancy Evaluation.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİİLKÖĞRETİM VE LİSE EĞİTİM BİNALARININ KULLANICIGEREKSİNİMLERİNİN VE FİZİKSEL MEKAN ÖZELLİKLERİNİNBİNA DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİNİHAN CİLVEÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMİMARLIK ANABİLİM DALIDanışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa YEĞİNYıl: 2006 Sayfa:125Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mustafa YEĞİNProf. Dr. Erkin ERTENProf. Dr. Erdoğan GÜLTEKİNBu çalışmada, gelecekte yapılacak olan eğitim kampüslerinin tasarımında,kullanıcı memnuniyetinin arttırılması, farklı yaş gruplarına ait eğitim binalarınınçocukların/kullanıcıların ergonomisine uygun olarak tasarlanması, kalıcı ve kesinçözümlere ulaşılması, bu alandaki tasarım problemlerinin belirlenmesi ve tasarımkriterlerin oluşturulması amaçlanmıştır.Binaların teknik özellikleri tespit edilip, gözlem ve anketler yapılarak,kullanılan, servislerin/birimlerin hangi özelliklerine tepki verdiği belirlenmiştir.Değerlendirme çalışmasında elde edilen bulgular sonuç bölümünde bir arayagetirilerek; teknik, fonksiyonel ve davranışsal açıdan tespit edilen sorunlara çeşitliçözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISDEFINING THE USER NEEDS AND PHYSICALSPECIFICATIONS OF THE ELEMENTARY ANDHIGH SCHOOL BUILDINGS BY USING BUILDINGEVALUATION METHODSNİHAN CİLVEDEPARTMENT OF ARCHITECTUREINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor :Assist. Prof. Dr. Mustafa YEĞİNYear :2006 Pages: 125Jury :Assist. Prof. Dr. Mustafa YEĞİN:Prof. Dr. Erkin ERTEN:Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİNThe purpose of this study is to increase user satisfaction in futureeducational center designs, to design user friendly buildings according to that needsof different age groups, to find permanent and precise solutions, and to addressdesign problems and prepare design criteria?s.After determining the technical specifications of the buildings, the reactionsof the users to the specific units and services has been determined by doing surveysnd observations.By putting together the findings that has been derived from evaluationstudy, in conclusion part, the suggestions has been made to the solutions of theproblems hat have been obtained from the technical, functional, and behavioralperspective.