Yerli yapım bir tarla pülverizatörüne elektronik kontrol sisteminin uygulanması ve etkinliğinin saptanması
Adaptation an electronic sprayer controller to a domestic field sprayer and determination of its performance
  1. Tez No: 184947
  2. Yazar: TAMER ATCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol Sistemi, Uygulama Hacmi, Sistem PerformansıI, Sprayer Controller, Application Rate, System PerformanceII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZYERL YAPIM B R TARLA PÜLVER ZATÖRÜNE ELEKTRON K KONTROLS STEM N N UYGULANMASI VE ETK NL Ğ N N SAPTANMASITamer ATCIOĞLUÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSTARIM MAK NALARI ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. Ali BAYATYıl: 2006 Sayfa: 49Jüri : Prof. Dr. Ali BAYATYrd. Doç. Dr. A. Musa BOZDOĞANYrd. Doç. Dr. Murat AKSOYBu çalışmada Bravo 180 otomatik kontrol sistemi yerli yapım bir tarlapülverizatörüne adapte edilmiştir. Kontrol sisteminin etkinliğini belirlemek için 100,150, 200, 250, 300 l/ha uygulama hacimlerinde sistem işletilmiş ve elde edilensonuçlara göre hedeflenen uygulama hacimlerinden sapma oranı hesaplanmıştır.Ayrıca sistemin püskürtme boyunca uygulama hacmindeki ve hızındaki değişmelerher 20 m ara ile ölçülerek ilaçlama boyunca uygulama hacmindeki ve hızındakideğişimler hesaplanmıştır.Elde edilen verilere göre araştırmada kullanılan otomatik kontrol ünitesiuyarıları dikkate alındığında, sistemin uygulama hacminde ± % 10'dan daha düşükdüzeylerde sapma yarattığı ve dolayısıyla kabul edilebilir sınırlar içinde çalıştığıgörülmüştür. Ancak sistem uyarıları dikkate alınmadığında otomatik kontrol ünitesikendi başına yeterli hassasiyeti sağlayamamaktadır. Bu verilere göre sistemin yerliyapım tarla pülverizatörlerine adapte edilmesi önemli oranda ilaç tasarrufusağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. THESISADAPTATION AN ELECTRONIC SPRAYER CONTROLLERTO A DOMESTIC FIELD SPRAYER AND DETERMINATION OF ITSPERFORMANCETamer ATCIOĞLUÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSTARIM MAK NALARI ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. Ali BAYATYear: 2006 Page: 49Jüri : Prof. Dr. Ali BAYATAsist. Prof. A. Musa BOZDOĞANAsist. Prof. Murat AKSOYIn this study, a sprayer control unit of Bravo-180 was adapted to adomestic field sprayer. In order to determine the effectiveness of the control unit inthe field conditions, it was tested under 100, 150, 200, 250 and 300 L/ha applicationrates, and for these results te deviation rates of desired application rates arecalculated. In addition, the changes in application rate and in speed of the system aremeasured in every 20 m distances and during spraying the changes in applivation rateand in speed were calculated.According to results, sprayer control unit tested was performed a variationin desired application rate with a range of ± 10%, if the worn sigs of control unit areconcerned. The efficiency of the control unit was unacceptable level, if the signs arenot concerned. According to these results, control unit can save chemicals when it isadapted to a home product field sprayer.