Ekim makinelerinde elektronik tabanlı tohumlar arası uzaklık ölçme sistemi
Electronic-based measurement system in drills for seed spacing mesurements
- Tez No: 184948
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZELİHA BEREKET BARUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekim Makinaları, Tohumlar Arası Uzaklık, Algılayıcılar, MikrokontrollerI, Drill, Seed spacing, Sensor, Micro-ControllerII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada, tek tohum ekim makinasında, ardışık düşen tohumlar arasıuzaklığı kolay ve hassas bir şekilde ölçebilen elektronik tabanlı bir ölçme sistemigeliştirilmeye çalışılmıştır. Geliştirilen elektronik tabanlı ölçme sistemi, makinadanatılan ve serbest düşen tohumları algılayıcılar vasıtasıyla algılamaktadır. Bualgılamayla, elektronik ölçme sistemi içinde bulunan mikrokontroller ünitesiyardımıyla zaman geçişleri belirlenmektedir. Mikrokontroller ünitesinde tasarlananprogram yardımıyla ardışık düşen tohumların zaman farkları mesafeye dönüştürülüp,bu ünitede bulunan seri port yardımıyla bilgisayara aktarılmıştır.Denemelerde kontrol faktörü olarak yapışkan bant sistemiyle ölçülen verilerkullanılmıştır. Toplanan sıra üzeri tohum aralığı verileri, tek tohum ekimmakinasının etkinliğini ortaya koyacak ortalama sıra üzeri tohum aralığı, tohumaralıklarının standart sapması ve varyasyon katsayıları değerlerinin hesaplanmasındakullanılmıştır.Karşılaştırılan iki test sisteminin sonuçları arasında varyans analizine göreistatistiksel olarak %1 önem seviyesinde farklılık belirlenmiştir. Bu farklılık ilerlemehızı ve dane atım frekansına bağlı olarak değişmiştir.Elektronik tabanlı ve yapışkanbant ölçüm sisteminde elde edilen tohum aralıkları değerlerinin regrasyon katsayısı(R2) 0.7735 olarak bulunmuştur. Regresyon katsayısının 0.7735 çıkması sistemlerinilişkili olduğu anlamına gelmekte olup sistemin kullanabilirliği hakkında fikirvermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, an electronic-based measurement system is used in order todetermine the seed spacing uniformity in the single seed drill. The sensor located onthe drop point of measurement unit of a planter is connected to a micro-controller ora computer system the spacings of the dropped seeds are measured on time scale.These measured time data are calculated as seed spacings by a computer programmeor a micro-controller. The results, obtained on electronic-based measurement system,are compared with the results of spacing uniformity on the grease belt under thesame working conditions and the time differences are transfered to a computer viaserial port.In researches, the measured data, on the band with grease, are used as acontrol factor. The collected data of seed spacing are used to calculate theperformance of single seed drill, which gives average seed spacing, standarddeviation and coefficient of variation in seed spacing.Statistically 1% significant difference is found between the results of the twomeasurement systems (grease belt and electronic-based measurement systems) whenvariation analyzing is applied. The difference in variation analyzing results changesdepending on forward velocity and seed drop frequency. The regression coefficientof the value of seed spacing as a result of electronic-based measurement and greasebelt system is calculated (R2) 0.7735. The regression coefficient result shows that thetwo systems are correlated and it shows the reliability of the electronic-basedmeasurement system.