Arguvan-Parçikan (Malatya) yöresi neojen ostrakotlarının incelenmesi.
The investigation of neogen ostracodas Arguvan- Parçikan (Malatya) area.
- Tez No: 184956
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİKE NAZİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ostrakod, Ortam, Neojen, Doğu Anadolu Bölgesi.I, Ostracods, Environment, Neogene, Eastern Anatolia.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİARGUVAN-PARÇİKAN (MALATYA) YÖRESİ NEOJENOSTRAKODLARININ İNCELENMESİHülya YAYIKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Atike NAZİKYıl: 2006, Sayfa: 39Jüri: Prof. Dr. Atike NAZİK: Prof. Dr. Ümit ŞAFAK: Prof. Dr. Cengiz DARICIÇalışma alanı Doğu Anadolu Bölgesi'nde Arguvan (Malatya)'nın güneykısmında bulunmaktadır. Bu alanda Neojen birimleri Alibonca, Küseyin, Parçikan,Boyaca formasyonları ve Mamaar volkanik birimlerinden oluşur.Ilyocypris gibba, Ilyocypris bradyi, Candona (C.) paralella pannonica veHeterocypris salina Küseyin formasyonu'nda, Cyprideis pannonica, Cyprideis (C.)anatolica, Cyprideis torosa, Ilyocypris gibba, Candona angulata, Candona neglecta,Candona (C.) parallela pannonica ve Heterocypris salina ise Parçikanformasyonu'nda ayırtlanmıştır.Üst Miyosen'in fosil içerikleri ve litolojik özelliklerine göre Küseyinformasyonu Menderesli nehir fasiyeslerinde ve Parçikan formasyonu sığ gölfasiyeslerinde oluşmuştur. Bu çalışmadaki ostrakodlar Tetis ve Paratetis bölgesindekiostrakodlarla karşılaştırılmıştır. Cyprideis pannonica, Paratetis bioprovensine ait ikenCyprideis torosa (Jones), Ilyocypris gibba (Ramdohr), Ilyocypris bradyi (Sars),Heterocypris salina (Brady), Candona angulata G.W. Mueller, Candona neglecta(Sars) ise Paratetis ve Tetis provensinde bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPOSTGRADUATION THESISTHE INVESTIGATION OF NEOGEN OSTRACODAS ARGUVAN-PARÇİKAN (MALATYA) AREAHülya YAYIKÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCESGEOLOGY ENGINEERING BRANCHSupervisor :Prof. Dr. Atike NAZİKYear: 2006, Page: 39Jury:Prof. Dr. Atike NAZİK: Prof. Dr. Ümit ŞAFAK: Prof. Dr. Cengiz DARICIThe study area is located in southern part of Arguvan(Malatya) in EasternAnatolia. Neogene units are represented by Alibonca, Küseyin, Parçikan, Boyacaformations and Mamaar volcanic units.Ilyocypris bradyi, Ilyocypris gibba, Candona (C.) parallela pannonica andHeterocypris salina are described in Küseyin formation; Cyprides pannonica,Cyprideis (C.) anatolica, Cyprideis torosa, Ilyocypris gibba, Candona angulata,Candona neglecta, Candona (C.) parallela pannonica and Heterocypris salina areobserved in Parçikan formation. Cyprideis are dominant genera in Parçikanformation.According to the features and fossil contents of the Upper Miocene units,Küseyin formation was deposited in meandering river facies and Parçikan formationwas formed a shallow lacustrine environment associated with swamps. The ostracodassemblages in this study have been correlated to ostracod species of Tethys andParatethys region. Cyprideis pannonica is observed in the Paratethys bioprovences.Cyprideis torosa (Jones), Ilyocypris gibba (Ramdohr), Ilyocypris bradyi (Sars),Heteroscypris salina (Brady), Candona angulata G.W.Mueller, Candona neglectaSars were known in Paratethys and Tethys bioprovence.