Biyokimyasal yöntem ile fosfin sentezi
Phosphine synthesis by using biochemical method
  1. Tez No: 184957
  2. Yazar: ORHAN ALTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN SERİNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Kimya, Biochemistry, Biology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfin, fosfor döngüsü, granüler çamurI, Phosphine, phosphorus cycle, granular sludgeII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmanın amacı, mikrobiyolojik ortamlarda oluşan fosfin gazı miktarınıliteratür ortalamasının üzerine taşımaktır. Bu amaçla, fermantasyon sırasında oluşanbiyogazın besi ortamı yüzeyinden uzaklaştırılabilmesi için en uygun sistem tespitedilmiştir. Fosfinin oluşum şartlarını incelemek amacıyla, farklı besi ortamlarıhazırlanmış ve elde edilen sonuçlar, fosfin oluşumun metanojenesis veyasulfidojenesis süreçleriyle gerçekleşmediğini göstermiştir. Oluşan biyogazyükseltgen reaktif içeren çözeltilerden geçirilerek fosfinin yükseltgenmesi sağlanmışve bu çözeltilerde biriken fosforun miktarı ICP-OES tekniği ile tespit edilmiştir. Eldeedilen sonuçlar literatür ortalamasının üzerindeki miktarlarda fosfin oluşumunugöstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to increase the amount of phosphine higher than thereported values. For this purpose, the optimum system was designed to removebiogas from the fermentation surface. In order to investigate phosphine formationconditions, various growth media were used and the obtained results indicate thatmethanogenesis and sulphidogenesis can not be responsible from phosphineformation. The obtained biogas was passed through the solutions containing oxidantreagent to provide oxidation of phosphine, and the amount of deposited phosphoruswas measured by ICP-OES technique. The results showed that the amount ofphosphine formed by fermentation was higher than those of reported values.