Balcalı(Adana)'da farklı habitatlardaki gece aktif lepidoptera türleri ve biyolojik çeşitliliği üzerinde araştırmalar
Studies on lepidopteran species (moths) in different habitats and their biodiversity in Balcalı(Adana)
  1. Tez No: 184969
  2. Yazar: PAPATYA DEMİREZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL KORNOŞOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lepidoptera, Biyolojik Çeşitlilik, Balcalı (Adana)I, Lepidoptera, Biodiversity, Balcalı (Adana)II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİBALCALI (ADANA)'DA FARKLI HABİTATLARDAKİ GECE AKTİFLEPİDOPTERA TÜRLERİ VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ ÜZERİNDEARAŞTIRMALARPapatya DEMİREZERÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİTKİ KORUMA ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Serpil KORNOŞORYıl: 2006, Sayfa:70Jüri: Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR: Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY: Yard. Doç. Dr. Erdal SERTKAYABu çalışmada, iki agro-ekosistem ile üç doğal ekosistemdeki gece aktifLepidoptera türlerinin çeşitliliği, dominantlığı ve benzerliğinin incelenmesiamaçlanmıştır. Çalışma Ağustos 2004-Ağustos 2005'de Balcalı (Adana)'dayürütülmüş olup, erginler Robinson tipi ışık tuzaklarıyla toplanmıştır. Örnekler müzemateryali haline getirilmiş ve tanıları yapılmıştır. Her türün toplandığı yer, bireysayıları ve konukçu bitkileri verilmiştir.Çalışma sonucunda, beş ekosistemden toplam 8 familyaya bağlı 122 türe ait17215 birey tespit edilmiştir. Doğal ekosistem I'den 7 familyaya bağlı 92 tür, Doğalekosistem II'den 6 familyaya bağlı 88 tür, Doğal ekosistem III'den 6 familyaya bağlı84 tür, Agro-ekosistem I'den 7 familyaya bağlı 77 tür, Agro-ekosistem II'den 6familyaya bağlı 70 tür saptanmış olup, böylece iki agro-ekosistemin diğer üç doğalekosisteme göre daha fakir olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ekosistemler dominantlıkaçısından karşılaştırıldıklarında, Agro-ekosistem I'in en fazla, Doğal ekosistemII'nin ise en az dominantlık değerine sahip olduğu bulunmuştur.Ekosistemler birbirleriyle benzerlik açısından karşılaştırıldıklarında, agro-ekosistemler doğal ekosistemlere daha düşük düzeyde benzerlik gösterirken, üçdoğal ekosistem (% 82.22 , % 77.27 , % 77.90) ve iki agro-ekosistem (% 77.55)birbirleriyle daha yüksek düzeyde benzerlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISSTUDIES ON LEPIDOPTERAN SPECIES (MOTHS) IN DIFFERENTHABITATS AND THEIR BIODIVERSITY IN BALCALI (ADANA)Papatya DEMİREZERUNIVERSITY OF ÇUKUROVAINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEDEPARTMENT OF PLANT PROTECTIONSupervisor: Prof. Dr. Serpil KORNOŞORYear: 2006, Pages:70Jury: Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR: Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY: Assoc. Prof. Dr. Erdal SERTKAYAIn this research, biodiversity indices such as diversity, dominance andsimilarity indices were calculated for five ecosystems, two agro-ecosystems andthree natural ecosystems were compared by using their moths fauna at species level.Surveys were carried out during the August 2004-August 2005 in Balcalı (Adana).The samples were collected by Robinson light traps. They were prepared and kept asa museum material. The species were identified among these samples. The locations,host plants and the amounts of each species were given.As a result of the research, totally 17215 individuals from 122 species weredetermined belonging to 8 family from the Lepidoptera order in five ecosystems. Inaddition to this, it revealed that 92 species from Natural ecosystem I, 88 species fromNatural ecosystem II, 84 species from Natural ecosystem III, 77 species from Agro-ecosystem I and 70 species from Agro-ecosystem II.Diversity indices (Shannon-Wiener and Simpson) for agroecosystems weremuch lower than natural ecosystems. Dominance was calculated by using theSimpson dominance index, the highest dominance was found in Agro-ecosystem Iand the lowest dominance was found in Natural ecosystem II. Similarity indices(Sörensen) for the three natural ecosystems were very close to each other (82.22 % ,77.27 % , 77.90 %). And similarity indices for the two agro-ecosystems were veryclose each other (77.55 %). But agro-ecosystems gave lower similarity indices thannatural ecosystems studied.