Database design and implementation issues in library domain
Kütüphane yönetim sistemlerinde tasarım ve gerçeklenme
  1. Tez No: 184980
  2. Yazar: ONUR İHSAN ARSUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN KURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İlişkisel MARC, önceden derlenmiş SQL sorguları, sorguönbellekleme, bağlantı havuzları, aşırı programlama, nesne-yönelimli analiz vetasarım.iv, Relational MARC, pre-compiled SQL queries, statement caching, connection pools, extreme programming, object oriented analysis and design.iii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZETDATABASE DESIGN AND IMPLEMENTATION ISSUESIN LIBRARY DOMAINOnur İhsan ArsunBu çalışma ile, kütüphane yönetim sistemlerinde tasarım ve gerçeklenmehususları ele alınmıştır. Kütüphane yönetim sistemleri, büyük veriler içerdiklerinden,bu verilere etkin erişim ve depolama yönetimleri kullanmalıdırlar. MARC21biçeminin ilişkisel bir sürümü olan, ilişkisel MARC gösterimini sunuyoruz. Ayrıcahareket işleme konusunda, bölümlenmiş veritabanı tabloları, önceden derlenmiş SQLsorguları, bağlantı havuzları ve sorgu önbellekleme metodları tartışılmıştır.Geliştirme sürecindeki hususlar da tartışılmış, bu hususlara aşırı programlama,nesne-yönelimli analiz ve tasarım ve tasarım örüntileri ile yaklaşımımızaçıklanmıştır. Tüm bü öneriler, Library ON-LINE adlı web tabanlı kütüphaneyönetim sisteminde gerçeklenmiş ve değerlendirilmiş, bu konudaki tecrübeaktarılmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDATABASE DESIGN AND IMPLEMENTATION ISSUESIN LIBRARY DOMAINOnur İhsan ArsunIn this thesis, we study the design and implementation issues in librarymanagement systems. Depending heavily on data, library management systemsshould have effective means to access and store data. We propose a novelrepresentation of the MARC21 format for relational databases, namely relationalMARC. We also introduce methods for transaction processing in library managementsystems which are portioned database tables, precompiled SQL queries, connectionpooling, and statement caching. We also discuss issues in development process andour approach with extreme programming (XP), object oriented analysis and design,and design patterns. All these approaches have been applied in a large web-basedlibrary management system, Library ON-LINE, and have been evaluated andexperience is reported.