An approach of constraint-based scheduling for a construction firm
İnşaat firması için kısıt temelli iş programlaması yaklaşımı
- Tez No: 185032
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEROL BULKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaynak Kısıtlı ş Planlaması, nşaat Sektörü, Şans KısıtlıProgramlamaHaziran, 2006 Alper ÇALIŞIR, Resource Constrained Project Scheduling, Construction, Chance-constrained ProgrammingJune, 2006 Alper ÇALIŞIR
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETNŞAAT F RMASI Ç N KISIT TEMELL ŞPROGRAMLAMASI YAKLAŞIMIAraştırmanın amacı hızlı, rekabetçi ve kar getirecek bir teklifinoluşturulabilmesi için teklif aşamasındaki bir projenin iş planlamasının verimliyapılabilmesini sağlayacak modelin belirlenmesi ve bu modelin uygulanmasıdır.Araştırmanın ilk aşamasında problem ve problemin diğer halleritanımlanmıştır. Daha sonra, en rekabetçi fiyatı verecek en uygun ve hızlı yöntembelirlenmiş modeller arasından seçilmiştir. Modelin seçilmesi için ilk önce kaynakkısıtlı iş planlaması modelleri aşamalarına göre sınıflandırılmıştır ve geçmiş yapıtlarüzerinden tartışılmıştır. Anlaşılacağı üzere şeçilen en önemli kriter, modelin hızlıyanıt verebilmesi olmuştur.Modelin seçilmesinden sonraki aşama ise, daha önce proje mühendisi olarakçalıştığım firmanın projesinde, en ekonomik ve hızlı sonuca ulaşabilmek içindeğerlerin ayarlanarak modelin incelenmesi olmuştur. Bunun için önce örnek projedetaylarıyla tasvir edilmiştir. En iyi çözüme ise bilgisayar programı sayesindeulaşılmıştır. lerleyen aşamalarda ise teklifteki, gerçekte oluşan ve model sayesindeen iyiye ulaşmak için kaynakların değiştirilmesi sonucu bulunan iş programıkıyaslanmıştır.Sonuç olarak bir inşaat projesinin zamanında tamamlanması için gerekli işgücünün ve günlük finansmanın önceden doğru olarak belirlenmesinin (teklifaşamasında) avantajları (kar ve süre) ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAN APPROACH OF CONSTRAINT-BASED SCHEDULINGFOR A CONSTRUCTION FIRMThe purpose of the research is to provide and apply a model for scheduling aconstruction project efficiently in stage of proposal request which should beresponded quickly, competitive and also profitable when the work is taken up.In fist step of the thesis the problem with different modes of the problem hadbeen defined. Then, most suitable and much faster model which gives the bestresponse for proposing competitive price had been chosen form defined models. Toselect a model, firstly resource constrained project scheduling models had beenclassified and according to their modes that it had been discussed per the literaturesolutions. And it?s explained that fast responding factor was the most important.After selecting the model, next step was, investigating the model on a projectthat I have been working on a firm as project engineer and adjusting the criteria?s tofind the most economic and fastest solution. For that purpose the example projecthad been described firstly. The optimum solution reached by computer simulation.Proposal schedule, the real application hours in construction and the results obtainedby manipulating resources to reach the optimum by the estimated model had beencompared.As a conclusion it had seen the advantages (profit, time) and applicability ofdefining required manpower and daily finance to complete the project on time byforecasting before the project starts (at the stage of proposal).